Poslanci projednají pakt o strategickém partnerství EU a Japonska

05.01.2019 13:53

Vláda předložila poslancům a senátorům ke schválení dohodu o strategickém partnerství mezi EU, jejími členskými státy a Japonskem. Dohoda představuje právní rámec pro spolupráci EU a Japonska v řadě oblastí, a to od řešení klimatických změn po počítačovou kriminalitu či pomoc při přírodních katastrofách, píše ČTK.

Poslanci projednají pakt o strategickém partnerství EU a Japonska
Foto: red
Popisek: Japonská vlajka

Dohoda je provázána s dohodou o hospodářském partnerství, která ale podle Ministerstva zahraničních věcí ČR nepodléhá ratifikaci v členských státech EU.

Dohodu o strategickém partnerství uzavřeli zástupci Evropské unie a Japonska v loňském roce a Evropský parlament ji spolu s obchodní dohodou schválil v prosinci. „Očekává se, že obě dohody přinesou občanům EU i občanům Japonska hmatatelné výhody a příležitosti,“ píše vláda v důvodové zprávě. Vláda dále uvádí, že postoj ČR ke sjednání dohody byl od počátku kladný, protože cíle dohody se shodují s českými prioritami. Obě dohody podpořil při své oficiální návštěvě Japonska v roce 2017 tehdejší premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Dohoda mimo jiné stanovuje závazek pro obě strany, že budou chránit mezinárodní mír a bezpečnost tím, že zamezí šíření zbraní hromadného ničení. Budou podporovat smlouvu z roku 1968 o nešíření jaderných zbraní. Také přijmou opatření pro boj s nezákonným obchodem s ručními palnými a lehkými zbraněmi. Posílit má také spolupráci v boji s terorismem a organizovaným zločinem.

Protože jde o takzvanou prezidentskou smlouvu, dostane ji po schválení ve Sněmovně a Senátu k podpisu prezident Miloš Zeman.

Související hospodářská dohoda s Japonskem představuje největší dvoustrannou obchodní smlouvu, kterou se dosud EU podařilo vyjednat. Už při vstupu v platnost má zaručit zrušení víc než 90 procent celních poplatků, které exportéři z EU v Japonsku platí.

„Na rozdíl od Dohody o strategickém partnerství mezi EU a Japonskem nepodléhá Dohoda o hospodářském partnerství (též označovaná jako Obchodní dohoda) ratifikaci v členských státech EU. Evropská komise proto předpokládá, že smlouva po schválení Evropským parlamentem a blíže nespecifikovaných formálních procedurách vstoupí v platnost k 1. únoru 2019,“ sdělilo na dotaz ČTK Ministerstvo zahraničních věcí.

Japonsko je po Číně a USA třetí největší světovou ekonomikou. Země patří mezi nejvýznamnější přímé zahraniční investory v ČR. V Česku v loňském roce působilo 229 japonských firem zaměstnávajících přes 47.000 lidí. Japonsko je zároveň pro ČR druhým nejvýznamnějším exportním trhem v Asii.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…