Poslanci rozhodnou o klíčových změnách kolem očkování

20.05.2015 7:34

Budou moci lékaři očkovat děti i proti vůli rodičů? Zůstanou v zákoně bariéry pro přijímání neočkovaných dětí do předškolních a jiných dětských zařízení? I o tom dnes bude jednat sněmovna, která ve 3. čtení projedná novelu zákona č. 258/2000 Sb. o ochraně veřejného zdraví. Téma povinného očkování dětí je jedním z jejích kontroverzních témat.

Poslanci rozhodnou o klíčových změnách kolem očkování
Foto: Jovanmandic
Popisek: Očkování dítěte

Koncem dubna byla novela zákona o veřejném zdraví projednávána ve 2. čtení a v rozpravě bylo mimo jiné přislíbeno odstranění úpravy § 38 odst. 7 zákona o zdravotních službách, která by umožňovala očkování dětí i bez souhlasu rodičů. O dalších pozměňovacích návrzích jako jsou například individuální očkovací plán a zrušení povinnosti řádného očkování pro účast na ozdravném pobytu budou poslanci hlasovat nejspíše právě dnes.

I očkování se vyvíjí, proč by nemohlo být individuální

Jeden s pozměňovacích návrhů je z dílny poslankyně Niny Novákové (TOP 09). Ta se již dříve vyjádřila, že očkování prochází a musí procházet velikým vývojem. Ten spočívá v tom, co je schopen pochopit každý laik. Na to nemusí být člověk lékař. „Spočívá v tom, že stále budeme vyhodnocovat počet a typ onemocnění, proti kterým je nutné očkovat. A dámy a pánové, my jsme teď v situaci v souvislosti s obrovskou migrací, že tohle bude veliký úkol,“ míní. Očkování musí podle ní být účinné a zároveň bezpečné a s minimální zátěží pro organismus. „Toho nedosáhneme, když nebudeme otevřeni k zachycování a k poctivému podchycování všech případných možných nežádoucích účinků,“ uvedla.

Politička patří mezi ty, kteří se rovněž neztotožňují s tím, že neodpovědní rodiče zneužívají všeobecné proočkovanosti a vlastně oni svoje neočkované dítě chtějí strčit mezi ta očkovaná, kde bude chráněno. Upozornila mimo jiné také na to, že povinné očkování je v zákoně pojmenováno „pravidelné očkování“. Podle jejích zjištění se lékařům příliš nelíbí možnost rodičů požádat si o individuální očkovací plán.

Právě Nováková spolu s kolegou Janem Farským (jeho názor ZDE) už v březnu uspořádali odborný seminář na téma povinného očkování, kde prezentovali své pozměňovací návrhy:

  • Za klíčové považujeme zavedení odpovědnosti státu za škodu na zdraví způsobenou v  souvislosti s pravidelným očkováním. Tuto odpovědnost na sebe bere například i Německo, kde je očkování pouze doporučené.
  • Zavádíme termín individuální očkovací plán. Většina rodičů povinné očkování neodmítá, ale chce mít jistotu, že probíhá v takovém rytmu, který je optimální pro jejich dítě. Individuální očkovací plán je operativní – vznikne na základě dohody mezi lékařem a zákonnými zástupci a v rámci přijímání dítěte do všech zařízení má stejnou platnost, jako potvrzení o pravidelném očkování. Zamezíme tak nespravedlivému diskriminování dětí, jejichž rodiče patří k maximálně odpovědným.
  • Navrhujeme zrušit sankce pro organizace, které pořádají zotavovací a volnočasové pobytové akce pro děti. Pokuty v řádu statisíců, jak navrhuje novela, jsou pro ně likvidační a odrazující. Přitom právě takové akce mají pro zdravý vývoj dětí velikou hodnotu a zaslouží si celospolečenskou podporu.
  • Navrhujeme zrušit plánované likvidační milionové sankce pro lékaře.
  • Důležitá je možnost zvolit alternativní vakcínu. Náš návrh počítá s tím, že variantní vakcína, kterou zvolí zákonní zástupci, a která je u nás registrována, bude z povinného pojištění hrazena do výše ceny vakcíny obvykle užívané.
  • Navrhujeme, aby neočkované děti nebyly vyloučeny ze zařízeních péče o děti. A to vedle mateřských a lesních školek i z dětských skupin nebo dětských koutků. Plánované zavedení povinného vzdělávání v posledním roce před základní školou, by v souvislosti s tím způsobilo jejich nezákonnou diskriminaci.

Vlastní pozměňovací návrhy zasílala také Liga lidských práv, s kterou oba poslanci kooperují a někteří další poslanci jako například Vít Kaňkovský či Josef Novotný. Psali jsme ZDE

Zástupci rodičů se ani se všemi pozměňujícími návrhy neztotožňují

Očekává se, že sněmovna bude vstřícná zejména k  návrhu, aby nebylo možné očkovat pacienta bez jeho souhlasu, potažmo souhlasu zákonného zástupce. Zdravotní výbor vyřazení tohoto paragrafu z novely zákona schválil. (Ministerstvo zdravotnictví s očkováním bez souhlasu pacienta počítalo v případech epidemií nebo při mimořádných událostech, což se některým spolkům zdálo jako lehce zneužitelné proti rodičům-odpůrcům očkování.) "Snad by mělo být očkování bez souhlasu vyřazeno, bylo to přislíbeno a poslanec Kaňkovský předložil pozměňovací návrh, kterým se tento přílepek odstraňuje," očekává tuto změnu i advokátka Ligy lidských práv Zuzana Candigliota.

Přestože i další poslanci předložili pozměňovací návrhy, ne se všemi Rozalio souhlasí. Jedním z takových je návrh Víta Kaňkovského (KDU-ČSL) na snížení pokuty pro zotavovací akce na 30.000 Kč, namísto původních 100.000 Kč. „Snížení pokuty je pozitivní, ale neřeší otázku, že by organizátorům neměla hrozit vůbec žádná pokuta, neboť podmínka očkování na zotavovací akce je nesmyslná,“ uvedla předsedkyně spolku Rozalio (Rodiče za lepší informovanost a svobodnou volbu v očkování). Ta nepodporuje ani změnu topkaře Františka Váchy. Ten prosazuje zavedení možnosti individuálního očkovacího kalendáře ze zdravotních důvodů, kdy ale tento kalendář stanoví poskytovatel. „Návrh v podstatě nic neřeší, neboť o umožnění individuálního očkovacího kalendáře nebude spolurozhodovat rodič, ale bude na rozhodnutí lékaře - již nyní je problém, že lékaři neuznávají kontraindikace a relevantní zdravotní důvody k individuálnímu přístupu,“ komentuje to Martina Suchánková.

Spolek Rozalio mimo jiné včera odevzdal v Poslanecké sněmovně petici proti represivnímu přístupu státu v otázce očkování, kterou podepsalo přes 20 tisíc lidí. 

Další štace s novelizací norem k očkování

Ať dopadne 3. čtení a další průběh legislativního procesu u zákona jakkoliv, už dnes je zjevné, že část poslanců nenechá ruce v klíně. Například Farský upozornil, že další kroky chystá do června, a to v souvislosti s rozhodnutím Ústavního soudu ze začátku letošního roku. „Otázka ústavnosti vyhlášky, která řeší očkování, řeší počty, řeší očkovací plán, řeší vakcínu, je zpochybnitelná. Je otázkou legislativců, aby - pokud je tady pochybnost nad tím, jestli naše předpisy jsou v souladu s Ústavou - tato ústavnost byla prověřena. Obstojí příslušná vyhláška oproti článku 7 odst. 1 Listiny základních práv a svobod? Táže se s tím, že chystá kroky v tomto směru učinit do konce letošního června tak, aby do konce letošního roku mohla být vyhláška Ústavním soudem zhodnocena jako ústavně konformní.

Poslankyně Hana Aulická jírovcová (KSČM) mimo jiné již v rámci druhého čtení předložila návrh doprovodného usnesení ve znění, že Poslanecká sněmovna žádá vládu České republiky, aby neprodleně zahájila další přípravu novelizace zákona o ochraně veřejného zdraví, a to na základě nejnovějších vědeckých poznatků a zkušeností jak vnitrostátních, tak i zahraničních. „Do novelizace zákona by se mělo promítnout zejména případné přehodnocení právně závazného očkovacího kalendáře, a to především s ohledem na rozsah výjimek, které lze ještě akceptovat, a případné změny schématu očkování ve vztahu k individualitě případu, jakož i právní zajištění plnění,“ uvedla v rámci návrhu.

Zákony ve třetím čtení, tedy i zákon o ochraně zdraví, jsou na programu dnešního jednání sněmovny první na řadě. Jednání sněmovny začíná v 9 hodin.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Bartoš

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…