Poslanci schválili novelu pandemického zákona, Okamura bude pokračovat v boji

02.02.2022 22:18

Poslanci dnes večer schválili spornou novelu pandemického zákona, hlasovali po 35 hodinách. „Jsme tým,“ radují se poslanci vládní koalice. Obstrukce SPD její projednání oddálit nepomohly, proti novele má ale hnutí v plánu bojovat až do konce. „Podáme ústavní stížnost na pandemický zákon a na způsob, jakým byl zákon přijat,“ sdělil Okamura.

Poslanci schválili novelu pandemického zákona, Okamura bude pokračovat v boji
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomio Okamura u řečnického pultu

Lidovecký poslanec Marek Výborný si bezprostředně poté oddechl, že projednání novely je konečně u konce. „Po bezmála 36 hodinách jsme schválili novelu pandemického zákona. Koalice prokázala, že dokáže své návrhy prosadit i přes urputnou destrukci a odpor SPD. Děkuji všem kolegům z koalice SPOLU i Pirátům a STAN za trpělivost a disciplínu. Jsme tým,“ zaradoval se ve svém tweetu. 

 

 

Snahy poslanců SPD projednání novely pandemického zákona oddálit tak nepomohly. Druhé čtení skončilo vystoupením předsedy klubu SPD Radima Fialy, který uvedl, že se hnutí nevzdá a bude proti novele bojovat až do konce.

Celé jednání Sněmovny od úterního dopoledne prakticky do dopoledne dnešního provázely rozsáhlé obstrukce poslanců hnutí Tomia Okamury, až dnes odpoledne se dostalo ke standardnějšímu postupu. Jednání trvalo od úterního zahájení do ukončení druhého čtení zhruba 33 hodin.

Hnutí SPD má podle Fialy předlohu za útok na svobodu a práva obyvatel. Podobně jako hnutí ANO zpochybňuje schvalování novely zkráceně ve stavu legislativní nouze.

Novela pandemického zákona je podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) nutná kvůli tomu, že platnost dosavadního zákona končí 28. února a poté by chyběla zákonná opora pro přijímání protiepidemických opatření. „Pandemický zákon je příprava na to nejhorší, nic víc, nic míň,“ prohlásil odpoledne na plénu.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

11:22 „Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

Jednotná v rozmanitosti. Motto, které EU používá už od roku 2000. Je ale i po 24 letech jednota skál…