Poslanci schválili, že ČR bude plnit závazky k NATO

14.05.2014 13:30

Poslanecká sněmovna ve středu na návrh ministra obrany Martina Stropnického (ANO) schválila usnesení, že Česká republika pokládá členství v Severoatlantické alianci za základní pilíř své bezpečnostní politiky a je připravena plnit všechny své závazky. Stropnický usnesení navrhl kvůli kritice, která se na něj snesla v úterý v souvislosti s rozhovorem pro agenturu Reuters.

Poslanci schválili, že ČR bude plnit závazky k NATO
Foto: Hans Štembera
Popisek: Martin Stropnický

Návrh Stropnického, kde se také tvrdí, že Česko je pevným, spolehlivým a aktivním článkem Severoatlantické aliance, podpořili takřka všichni přítomní poslanci kromě KSČM.

Naopak usnesení, která podaly opoziční ODS a TOP 09 a v němž by se dolní komora měla vyslovit pro případnou stálou přítomnost vojáků Aliance, poslanci ani v opakovaných hlasováních neschválili, což poněkud vyvedlo z míry šéfa frakce ODS Zbyňka Stanjuru. Zmínil proto k tomu, že to znamená, že naprostá většina poslanců je proti umístění vojsk NATO v Česku.

Předseda klubu TOP 09/STAN Miroslav Kalousek k tomu řekl, že rád věří tomu, že si třeba ministr Stropnický myslí něco jiného, nebo že by příště ta slova vážil jinak, ale diplomatický signál, co vyslal, podle Kalouska prý nebyl jen popis situace.

Kalousek: To je kryptokomunismus, to je vaše koketování s Putinem!

„Byl to prostě od ministra obrany diplomatický signál směrem k našim spojencům a směrem k našim nespojencům. A jásavé výkřiky na ruských serverech o tom, jak Češi dostávají rozum a jak jsou s námi, bohužel potvrzují to, co teď říkám. A proto jsme pokládali za tak strašně důležité, aby zazněl jasný diplomatický signál, že to je jinak, že ty závazky budeme plnit rádi a vstřícně. A tomu vy jste se bránili a to je ten kryptokomunismus, to je vaše koketování s Putinem," zdůraznil v jednom z mnoha vystoupení Kalousek.

NATO plánuje v souvislosti s ukrajinskou krizí posílit vojenskou přítomnost v členských státech. Podle agentury Reuters Stropnický v pondělním rozhovoru prohlásil, že Česká republika přítomnost zahraničních vojáků NATO na svém území nepodporuje. Lidé prý mají stále ještě v živé paměti okupaci vojsk Varšavské smlouvy z roku 1968.

Ministr Stropnicky poslancům už v úterý zmínil, že výrok o tom, že Česko nepodporuje stálé umístění vojsk NATO v Česku, neřekl. I dnes zopakoval, že šlo o „deformaci formulace" a s jeho výroky ohledně stálého pobytu aliančních jednotek bylo v titulku zprávy prý manipulováno.

Na dotaz v rozhovoru, jenž se týkal plánů NATO na posílení vojenské přítomnosti ve východoevropských členských státech v reakci na krizi na Ukrajině, pak Stropnický odpověděl, že pro určitou nezanedbatelnou část obyvatel by mohl být stálý pobyt kvůli historickým zkušenostem s okupací vojsk Varšavské smlouvy problém.

ODS a topkaři zapochybovali

Poslanci z ODS a TOP 09/STAN dnes o zkreslení rozhovoru zapochybovali. Popudilo je, že v úterý koaliční ČSSD a ANO širší debatu o Stropnického výrocích nepřipustily.

Někteří poslanci naznačovali, že usnesení k NATO je zbytečné. „Tato vojska tady už 15 let jsou," podotkl třeba Antonín Seďa (ČSSD). Bronislav Schwarz z hnutí ANO poznamenal, že Česko už vstupem do Aliance uvedlo, že v zemi v případě nutnosti cizí vojáci budou.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) již Stropnického za výroky kritizoval. Podle něj jsou takové výroky velmi nešťastné, poškozují pověst Česka v zahraničí a byly navíc využity ruskou propagandou. Sobotka chce se Stropnickým ještě dnes osobně o situaci hovořit, ale podle něj výroky nejsou věcí, za niž by měl Stropnického odvolat.

„On dal do jedné linie naši spojeneckou angažovanost v NATO s okupací ČR po roce 1968. To jsou, myslím, věci, které nelze srovnávat. Já bych ho chtěl požádat o to, aby se pro příště vyjadřoval srozumitelněji a nezavdával nějaké příčiny k planým spekulacím," uvedl Sobotka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…