Poslanci se nebrání vystavit stopku kouření v restauracích, hlásí ČT

16.08.2014 21:50

Do sněmovny teď míří hned dvě verze protikuřáckého zákona, který by napříště zakazoval kouření v restauracích. Jedna novela je ministerská, druhou sepsali samotní poslanci. Průzkum České televize ukazuje, že polovina poslanců je dnes připravena podobný zákaz podpořit. A další prý podporu zvažují.

Poslanci se nebrání vystavit stopku kouření v restauracích, hlásí ČT
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kouření, ilustrační foto

Na anketní otázku České televize odpovídalo celkem 166 zákonodárců. Rovná stovka z nich uvedla, že je pro vystavení zákazu kouření v restauracích. Jasně proti bylo 32 poslanců. Spíše ano na otázku o podpoře zákona odpovědělo 13 poslanců. Spíše ne odvětilo pět z nich. Šestnáct zákonodárců v tuto chvíli nemá vyhraněný názor.

Přísný a přísnější návrh

„Já si to dokáži představit, asi bych byl pro, ale otázka je, jaké bude možné kompromisní řešení," říká k zákonu ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL). Ano řekl zákonu i ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček. Ten však dodává, že zákon sám o sobě nestačí. Musí se změnit postoj veřejnosti k této problematice. Za pozornost stojí, že návrh ministra zdravotnictví nesměřuje jen k zákazu kouření v restauracích, ale cílí také na zákaz automatů určených k prodeji cigaret. Vychází tím prý vstříc nové směrnici EU. Kladně se k návrhu zákona postavila i místopředsedkyně sněmovny Jaroslava Jermanová z hnutí ANO.

Proti se staví například poslanec Marek Benda (ODS). „To není nic, co by měl diktovat stát. Trh si s tím poradí," míní Benda. A se svým názorem není sám. „Kuřáci platí hodně peněz na daních, a měli by mít možnost svůj zlozvyk realizovat alespoň trochu důstojným způsobem,“ říká komunistická poslankyně Zuzka Bebarová - Rujbrová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…