Poslanci stvořili bič na muslimské duchovní. Vláda bude zřejmě proti

13.11.2016 14:45

Část koaličních poslanců z ČSSD a hnutí ANO hledá cesty, jak dostat pod důslednější kontrolu duchovní, kteří do Česka přišli ze zahraničí. Podle představ poslanců by takoví kazatelé měli projít povinným školením a následně by měli podepsat slib, že nebudou porušovat naše zákony. Teprve při splnění obou povinností by dostali možnost promluvit ke svým ovečkám.

Poslanci stvořili bič na muslimské duchovní. Vláda bude zřejmě proti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Centrální mešita v Kolíně nad Rýnem v turečtině zvaná Merkez-Camii je před dokončením. Svatostánek se dvěma minarety pojme až 1300 věřících

„Duchovní a představitelé církví ze zahraničí by měli procházet školením o českém právu a kulturních hodnotách. Usiluje o to část poslanců hnutí ANO a ČSSD. V novele zákona o církvích chtějí zakotvit povinnost, aby předtím, než tito duchovní začnou promlouvat k tuzemským věřícím i nevěřícím, museli absolvovat ‚poučení o právním, kulturním a zvykovém prostředí v ČR‘. A poté podepsat čestné prohlášení, že jejich působení v České republice nebude v rozporu s tuzemskými normami. Jejich příchod na území Česka by pak měly příslušné církve dopředu ohlásit ministerstvu kultury,“ píše server Aktuálně.cz.

Legislativní úpravu navrhuje skupina poslanců, kteří se hlásí k Platformě pro zachování evropské kultury. Zákonodárci náležející do této skupiny odmítají masovou migraci a islamizaci Evropy. V důvodové zprávě k návrhu zákona se mohou zájemci dočíst přímo a bez vytáček, že jde o nástroj namířený proti zahraničním muslimským duchovním, kteří by mohli jednoho dne přijít do Česka a pokusit se o radikalizaci místních věřících, jak k tomu došlo např. v Rakousku nebo Dánsku.   

Celý článek najdete zde

V textu však zmínky o konkrétní víře nenajdete. Návrh zákona je napsán tak, že by k proškolení a složení slibu zavazoval třeba i katolické duchovní, kteří by do České republiky přišli ze Slovenska. Ten duchovní, který by odmítl projít školením a následně podepsat slib, že bude dodržovat naše zákony, by obratem přišel o registraci nutnou k působení v naší zemi.

Ačkoli se ministr kultury Daniel Herman, jenž má problematiku církví na starosti, k návrhu novinářům blíže nevyjádřil, vláda prý bude jednat o zamítnutí tohoto návrhu, protože údajně představuje nepřijatelné omezení svobody projevu a svobody vyznání. Oboje přitom garantuje naše ústava.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …