Poslanci začnou projednávat ošetřovatelské volno a sociální byty

11.04.2017 6:18

Poslanci by měli dnes projednat v úvodním kole zavedení ošetřovatelského volna, návrh nového zákona o sociálním bydlení a lepší podmínky pro zaměstnávání zdravotně postižených lidí. Ve druhém čtení by se Sněmovna mohla zabývat například návrhem nového památkového zákona. Schůze dolní komory pokračuje od odpoledne.

Poslanci začnou projednávat ošetřovatelské volno a sociální byty
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanci ve sněmovně

Ošetřovatelské volno na péči o vážně nemocné příbuzné by trvalo podle vládního návrhu až tři měsíce. S nepřítomností zaměstnance by musel souhlasit jeho zaměstnavatel. Lidé by v rámci ošetřovatelského volna dostávali podle předlohy 60 procent základu svého příjmu.

Sociální byt měli dostat podle návrhu zákona lidé, kteří půl roku žijí po ubytovnách, ústavech či azylových domech, a také ti, kteří vydávají za přiměřené bydlení přes dvě pětiny svých příjmů a nezůstane jim ani 1,6násobek životního minima. Když se zákon do voleb stihne přijmout, první lidé v nouzi by o sociální byt mohli žádat úřady od pololetí příštího roku.

Novela o zaměstnanosti předpokládá, že zaměstnavatelé s více než polovinou pracovníků s postižením by na zaměstnávání každého z nich mohli dostávat od státu až 10.500 korun měsíčně místo nynějších 9500 korun. Tyto firmy a instituce by nově tvořily chráněný pracovní trh, úřad práce by o tom s nimi uzavíral dohodu.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…