Poslanec Birke: Pro narovnání česko-čínských vztahů musela naše vláda vyvinout nemalé úsilí

27.01.2016 12:14

Poté, co hackeři zveřejnili některé premiérovy e-maily, napadli i e-mail poslance Jana Birkeho (ČSSD). Naši redakci zajímal nejen jeho pohled na kauzu. S bývalým prezidentem Česko-čínské komory vzájemné spolupráce jsme rozebrali i aspekty plynoucí z rozvíjející se spolupráce s Čínou. Řeč přišla také na blížící se krajské volby, v nichž sice nakonec sociální demokracii v kraji nepovede do voleb, přesto věří v dobrý výsledek. A představil nám hlavní investice, na které se mohou těšit občané Náchoda.

Poslanec Birke: Pro narovnání česko-čínských vztahů musela naše vláda vyvinout nemalé úsilí
Foto: archiv starosty
Popisek: poslanec a starosta Náchoda Jan Birke (ČSSD)

Dlouhodobě se věnujete prohlubování obchodních, hospodářských a kulturních kontaktů s Čínskou lidovou republikou a v současnosti zastáváte pozici v dozorčí radě Smíšené česko-čínské komory vzájemné spolupráce. Jaká pozitiva či negativa nám podle vás mohou masivní čínské investice přinést?

Během velmi krátké doby, od nástupu současné vlády, se Česká republika stala jednou z nejaktivnějších zemí ve spolupráci šestnácti zemí střední a východní Evropy a Číny. V poslední době jsme díky tomu byli svědky čínských investic v hodnotě mnoha miliard korun a jsem přesvědčen, že dosavadní čínské investice v České republice nejsou vrcholem, ale předpokládám, že budou dále posilovat.

Přínosy jsou pozitivní, a to v řadě oblastí. Do České republiky vstoupila největší privátní šanghajská společnost CEFC China, která si Prahu zvolila jako sídlo pro své evropské aktivity. Svou pobočku v Praze otevřela čtvrtá největší čínská banka Bank of China a vstup dalších předních čínských finančních institucí se očekává. Z Prahy by se mělo stát finanční a také technologické centrum Číny pro střední a východní Evropu.

V září loňského roku se také otevřelo první přímé letecké spojení mezi Prahou a Pekingem, které výrazně zkracuje dobu letu pro podnikatele a turisty. To podporuje další nárůst a rozvoj turistického ruchu, protože právě počet čínských turistů mířících do České republiky strmě narůstá. Vloni jich podle odhadů přijelo téměř tři sta tisíc. To má přínosy pro zdejší turistický ruch a na něj navázané služby.

Vloni v létě jsme byli svědky otevření Centra tradiční čínské medicíny ve Fakultní nemocnici v Hradci Králové a tento krok by měla následovat investice ve výši čtvrt miliardy korun do výstavby kliniky tradiční čínské medicíny. Zájem občanů o péči, která je zde již poskytována, je podle mých informací velký. Spolupráce se začala rozvíjet také třeba v oblasti lázeňství. Na tomto místě bych připomněl ozdravné pobyty čínských dětí v českých lázních, které byly první vlaštovkou v rámci lázeňské turistiky.

Čínští investoři se také angažují v oblasti sportu. Díky jejich pomoci se podařilo zachránit fotbalový klub Slavia Praha, začali podporovat fotbal také na národní úrovni a jistě jde teprve o začátek spolupráce.

To jsou jen některé z příkladů a o jejich pozitivních dopadech nemůže být podle mě pochyb.

Pokud se nepletu, několikrát jste také doprovodil prezidenta při jeho návštěvě Číny. Někdo říká, že díky prezidentovým cestám a lákání východního kapitálu a investic nabírá česká ekonomika tempo. Kritici ale tvrdí, že nás otáčí na Východ. Jaký na to máte názor vy?

Součástí delegací, které doprovázely pana prezidenta do Číny, jsem nebyl pro povinnosti, které jsem měl zde v České republice.

Zahraniční návštěvy vrcholných představitelů států jsou nedílnou součástí politiky a diplomacie a Čína v tomto směru není výjimkou. Západoevropští státníci Čínu navštěvují zcela běžně. Vloni tam s cílem posílit vztahy Británie a Číny zavítal britský princ William, který s čínským prezidentem hovořil třeba o fotbale. Kancléřka Angela Merkelová jezdí do Číny pravidelně. Kontakty na nejvyšší úrovni udržují s Čínou i prezident Francie nebo premiér Velké Británie a představitelé řady dalších evropských zemí. Součástí vrcholných návštěv bývají tradičně podpisy investičních dohod a dohod o spolupráci. O čínské investice a ekonomickou spolupráci s Čínou usiluje jak Velká Británie, tak Německo, Francie, Belgie a řada dalších zemí a bylo by nelogické ignorovat zemi, která se stává největší ekonomikou světa, a příležitosti, jež se nám nabízejí.

Podle předsedy ČSSD a premiéra ale Česko oproti dalším evropským zemím při vytváření vztahů s Čínou zaostalo. Souhlasíte? A kde vidíte příčinu?

Ano, Česká republika za minulých pravicových vlád nerozvíjela vztahy s Čínou tak jako některé západní země a tak, jak se tomu děje nyní. Zahraniční politika se orientovala jiným směrem. Česká republika byla z pohledu čínských investic oproti některým jiným středoevropským zemím podinvestována, v některých obdobích jsme nebyli svědky žádných investic. Možnosti, jaké Čína nabízí a v budoucnu bude moci poskytnout, nebyly doceněny. Současná vláda musela vyvinout nemalé úsilí, aby se podařilo vzájemné vztahy narovnat. Od svého nástupu se vláda snaží efektivními kroky vztahy s čínskými investory zásadně změnit a třeba na již jmenovaných přípladech je patrné, že se jí to daří.

Poté, co hackeři zveřejnili některé soukromé e-maily Bohuslava Sobotky, napadli I váš e-mail. Jak celou kauzu vnímáte? Kdo by podle vás mohl být za hackerský útok odpovědný a co tím podle vás sledoval?

Nemohu komentovat okolnosti tohoto případu, protože i moje e-mailová schránka byla napadena a vše je předmětem vyšetřování odpovědných orgánů.

Jak v celé kauze hodnotíte úroveň médií? Je podle vás správné, že objektivně informují o všech skutečnostech včetně zveřejnění některých e-mailů, anebo by podle vás měla být média v tomto ohledu shovívavější?

Nebudu a nechci hodnotit práci médií, nepovažuji to ze strany politiků za vhodné.

Neobáváte se, že kauza negativně ovlivní preference ČSSD?

Především si myslím, že je to problém, který se týká nás všech. Dnes je jasné, že se v podstatě kdykoliv může kdokoliv dostat k e-mailům a osobním informacím kohokoliv z nás. To může ovlivnit „preference“ každého z nás v profesním i osobním životě. A nemusí jít zrovna o politika…  

Ze zdravotních důvodů a vašeho pracovního vytížení jste se rozhodl, že nebudete usilovat o post lídra kandidátky sociálních demokratů pro příští krajské volby v Královéhradeckém kraji. Neuvažoval jste, že byste ze stejného důvodu rezignoval i na některou ze svých současných funkcí? Připomeňme, že kromě působení ve sněmovně jste také zastupitelem kraje a starostou Náchoda.

Samozřejmě uvažoval. A proto jsem již před časem rezignoval na post předsedy Klubu starostů a primátorů za ČSSD a v rámci Smíšené česko-čínské komory vzájemné spolupráce jsem nyní, jak jsem zmínil, předsedou dozorčí rady. To mi umožňuje více se věnovat Náchodu, kde jsem starostou, a práci v Poslanecké sněmovně PČR.

Zbývá vám vůbec čas na sebe a na rodinu? A prozradíte nám, jak se jej snažíte trávit?

Popravdě, volného času mám opravdu velmi málo. Snažím se v poslední době mít volné alespoň víkendy. Všechen svůj volný čas pak trávím s rodinou, která mi je velkou oporou. Sem tam si najdu čas i na delší procházku, jejíž blahodárný účinek mi lékaři často připomínají a já jim musím dát za pravdu.   

V minulých volbách ČSSD obsadila vedení ve 12 krajích, získala 11 hejtmanů a stala se vítězem v devíti krajích. Bohuslav Sobotka je rozhodnut vyhrát i nadcházející krajské volby a mít alespoň polovinu hejtmanů, tedy sedm. Prozradíte nám svůj typ na výsledek? V jaké kondici je podle vás strana?

Já v tuto chvíli žádné typy na výsledek uvádět nebudu. Jedno je však jisté – chceme vyhrát, z čehož vyplývá, že jsme v kondici…

Dopravou sužovaný Náchod usiluje o obchvat města déle než sedmnáct let. Loni se ale věci daly znovu do pohybu a šance na jeho vznik zvýšily. V jaké fázi je tak nyní projekt?

Aktuálně očekávám každým dnem vydání územního rozhodnutí. Je to po letech významný mezník – dokument, bez kterého se tzv. nemůžeme hnout z místa. V momentě, kdy nabude právní moci, jsme připraveni společně s kolegou vicepremiérem a náchodským zastupitelem Pavlem Bělobrádkem osobně jednat se všemi, kterých se plánovaná stavba bezprostředně dotýká.

Jaké investice do dopravní infrastruktury plánuje letos a jak se dotknout dopravy ve městě?

Dokončeny budou akce z loňského roku jako například rekonstrukce nádražní budovy, kterou  České dráhy započaly v srpnu 2015, a dokončení je plánováno na srpen 2016. Po rekonstrukci okružních křižovatek přijde letos na řadu oprava páteřní komunikace, která prochází Náchodem. To je rovněž investice státu, jež významně přispěje ke zlepšení dopravní situace. Po dobu opravy (2016–2017) se pochopitelně nevyhneme dopravním omezením, ale pevně věřím, že je zvládneme především díky Policii ČR stejně dobře jako rekonstrukci okružních křižovatek v loňském roce. A jako každý rok opravíme řadu místních komunikací, což zlepší dopravní obslužnost hlavně pro obyvatele města.

Na co dalšího se občané v Náchodě mohou těšit v letošním roce?

Chceme se zaměřit mimo jiné na zvelebování veřejných prostranství. V rozpočtu jsme výrazně navýšili podporu sportovních aktivit a nezapomínáme ani na kulturní a společenskou oblast. Mimo jiné chystáme unikátní výstavní síň, která bude vzpomínkou na našeho rodáka Josefa Škvoreckého. Významným partnerem podílejícím se na tomto projektu bude Společnost Josefa Škvoreckého, která bude městu nápomocna při zajištění výstavních materiálů týkajících se života a díla slavného náchodského rodáka jak z tuzemska, tak z kanadského Toronta, kam se za finanční podpory města vypraví skupinka odborníků s cílem vybrat materiály zajímavé pro milovníky mistrova díla.

Velkou péči věnujeme i realizaci projektu v místě historických Malých lázní v Bělovsi, kterým se chceme připojit k odkazu tradice lázeňství v našem městě. Důležitou akcí bude rovněž revitalizace zámeckého kopce, kterou intenzivně připravujeme ve spolupráci s Národním památkovým ústavem.

A pak jsou tu tradiční kulturní akce, v nejbližší době chystáme tradiční ples města, v květnu pak další ročník festivalu studentské tvořivosti Náchodská prima sezóna a mnoho a mnoho dalších.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…