Poslanec Farský: V nejbližších měsících očekávám výměnu ministra Stropnického

28.02.2015 12:36

Pana Babiše jde podezírat z mnoha věcí, ale určitě ne z toho, že by to byl politický nováček. Jen málo lidí se pohybuje 20 let v nejvyšších patrech politiky jako on. To, že určitou dobu stál spíše v pozadí a řídil si své politiky (Gross, Zeman), zatímco teď už si své zájmy prosazuje na přímo, na tom nic nemění, říká pro ParlamentníListy.cz Jan Farský (SLK). Jak zpětně hodnotí rezignaci ministryně Válkové? A co si myslí o jejím nástupci? Hovořili jsme také o rozpadu a budoucnosti hnutí Úsvit či o atmosféře, které panuje na semilské radnici poté, co z vedení vyšachovala vítěze voleb.

Poslanec Farský: V nejbližších měsících očekávám výměnu ministra Stropnického
Foto: top09.cz
Popisek: Poslanec Jan Farský

Co říkáte na aktuální dění v Úsvitu? Máte vysvětlení pro takové jednání? A nevidíte v tom paralelu se stranou LIDEM?

Z mého pohledu je to přirozený vývoj v každém politickém uskupení vůdcovského typu. Do sněmovny se dostali lidé, kteří se postupně zaučili poslanecké práci, kteří mají vlastní názor, ale jejich vedení ho neakceptuje, vedení s nimi často své názory ani nekonzultuje. Obhajovat ale musí poslanci i takové názory, protože jsou součástí strany. Poslancům tak postupně začne vadit, že za ně rozhoduje někdo jiný, že dokonce s některými rozhodnutími nesouhlasí, nedokáží je obhájit a třeba se za ně i stydí. Dokud jdou preference nahoru, je klid. Jakmile začnou klesat, obava poslanců o místa začne hrát svoji roli a začnou jednat. To potkalo LIDEM, Úsvit a čeká to i ANO.

Jakou dáváte Úsvitu šanci na přežití? Vydrží do příštích sněmovních voleb? A pokud ano, má podle vás šanci znovu uspět? Přeci jen již před roztržkou uvnitř strany se její preference pohybovaly na hranici volitelnosti.

Obávám se, že velkou šanci nemá. A kvůli některým jednotlivcům je to škoda. Například Viktor Paggio byl neskutečně pracovitý a zodpovědný, stejně tak Marek Černoch odvádí dobrou práci.

Zdá se, že údělem nových stran je, že nepřežijí déle než jedno volební období. Výjimkou se zdá být hnutí ANO, kterému se zatím stále daří a jeho preference ve vládě rostou. Čemu to přičítáte? Nemůže za tím být i vliv Andreje Babiše na média, která ovlivňují veřejné mínění?

ANO má skvělý marketing. Ale každá, i když skvěle leštěná a opečovávaná bublina zůstává bublinou. Právě jsme svědky výměny všech tváří ANO z plakátů. Martin Komárek, Jiří Zlatuška, Helena Válková, Antonín Prachař jsou odstaveni nebo odsouváni do pozadí, Martina Stropnického to podle všeho čeká. Na dlouhou životnost primátorky Krnáčové by také vsadil jen málokdo. Na druhou stranu se v zákrytu za Babišem a tvářemi z plakátů dostali do funkcí i schopní a slušní lidé. Pokud se jim podaří ustát tlak a z ANO se nestane jen politická divize Agrofertu, může ANO přežít.

Klid není ale ani ve vládě, kde končí již třetí její člen. Po Věře Jourové, které odešla za vyšší pozicí do Bruselu, a ministru dopravy Antonínu Prachařovi je to i Helena Válková. Všichni tři jsou členové hnutí ANO. O čem to podle vás vypovídá? Nevidíte za tím personální selhání Andreje Babiše ve výběru vhodných kandidátů na ministra? Nebo je za tím jen nezkušenost politického nováčka?

Vypovídá to o tom, že svoji roli lapačů hlasů už splnili, tak jsou bez milosti odstaveni. A volby budou až za dva roky, tak je nejlepší doba na změny. Ostatně se očekává v nejbližších měsících ještě výměna pana Stropnického. Pana Babiše jde podezírat z mnoha věcí, ale určitě ne z toho, že by to byl politický nováček. Jen málo lidí se pohybuje 20 let v nejvyšších patrech politiky jako on. To, že určitou dobu stál spíše v pozadí a řídil si své politiky (Gross, Zeman), zatímco teď už si své zájmy prosazuje přímo, na tom nic nemění.

Nástupcem Válkové je její dosavadní první náměstek Robert Pelikán, což ale mnozí kritizují. Vadí jim, že jako první náměstek Válkové je spolupodepsán pod tím, co se v rezortu za poslední dobu dělo. Myslí si to i europoslanec Jiří Pospíšil, který byl dvakrát šéfem rezortu spravedlnosti a který považuje dění kolem současné ministryně Heleny Válkové za nedůstojnou frašku. Je podle vás Robert Pelikán vhodný nástupce? Nevidíte ve výše uvedeném problém?

Pan Pelikán je skutečně podepsán pod mnohým, co bylo vytýkáno paní Válkové. Třeba při přímém výkonu odpovědnosti bude úspěšnější. Úkolů ho čeká dost – insolvence, exekuce, elektronické náramky, státní zástupci atd.

Jak byste zhodnotil práci ministryně spravedlnosti Heleny Válkové?

Zcela jistě odbornice. Ale výsledků, které za své období dokázala prosadit, je minimum.

Podle premiéra je volba ministra v rukou koaličního partnera, do jehož kompetence rezort spadá. Neměl by být ale jako premiér aktivnější?

Podle mého názoru by měl být aktivnější. Na druhou stranu takto ponechává odpovědnost za volbu na panu Babišovi. A myslím, že ví, proč tak činí.

A jak vnímáte to, že rezignace byla s největší pravděpodobností první vyjednána s prezidentem a až následně byl informován premiér?

To nevím.

Po volbách jste byl, respektive Volba pro Semily, vyšachován z vedení radnice, i přestože jste volby jednoznačně vyhráli. Jak byste jako opoziční zastupitel hodnotil současné působení nové koalice?

Současná koalice poražených ve snaze obhájit odstavení vítěze ukazuje, jak vše bylo za minulého vedení špatně. Někdy je to spíše legrační, když prohlašují, že schody vlastně nejsou schody, ale někdy je to vyloženě škodlivé. To když se třeba opřeli do nemocnice a začali vyprávět, jak je na tom špatně a jestli vůbec přežije příštích pět let. Když se ředitelka za nemocnici postavila a žádala odchod jednoho člena dozorčí rady, který byl nominován novou koalicí a nemocnici pomlouval veřejně, tak místo jeho odchodu, který by uklidnil nemocnici, musela odejít ředitelka. Obratem byl novým ředitelem jmenován bývalý ředitel turnovské nemocnice, který roky vedl útoky proti semilské nemocnici a z turnovské nemocnice byl odejit potom, co ji dovedl k rekordní ztrátě. To bohužel vedlo k tomu, že lékaři, kteří necítili podporu zřizovatele ani nevěřili těmto nevysvětlitelným krokům, podali výpovědi a nemocnice se skutečně ocitla v obrovských problémech. Nový ředitel po nástupu začal do médií prohlašovat, jak v nemocnici nejsou lékaři, jak v ní nejsou přístroje, jak je na tom ekonomicky špatně, což nepřesvědčilo žádného lékaře k návratu, naopak výpovědi podali další. Nemocnice se tak dostala po čtyřech měsících vlády nové koalice skutečně do existenčních problémů. O spolupráci i v této složité situaci projevily okamžitý zájem hned dvě nemocnice, vedení města ale nepochopitelně vstoupilo do jednání jen s jednou z nich. Důvěra ve vedení města i vedení nemocnice je podle mých zpráv v nemocnici minimální. Ještě ale určitě nemocnici jde zachránit. A musí se zachránit. Mimo poskytování péče je to i největší zaměstnavatel ve městě, jen na mzdách vyplatí ročně 70 mil. Kč, které dále živí kulturu, sport i mnoho živnostníků v regionu. Nemocnice nesmí padnout. Vedení města jsme nabídli a nabízím maximální pomoc. Zatím bohužel bez odezvy.

Jste označován za průkopníka otevřených radnic. Jaké nyní máte pocity z toho, když vidíte, jak v řadě měst byli vítězové voleb odstaveni roztodivnými koalicemi poražených? Není to, o co jste se celou dobu snažil, nyní zpochybňováno?

Necítím to tak. Je to jen odbočka do slepé uličky na cestě k otevřenosti a transparentnosti. Brzy se zjistí, že tudy cesta opravdu nevede a původní cesta tak bude potvrzena a ještě spíše následována.

Máte obavu, že i vaši snahu maximálně otevřít semilskou radnici může nová koalice překazit? Máte již nyní takové signály?

Nová koalice v Semilech už stihla v tichosti zvýšit limit pro zadávání z ruky na čtyřnásobek. O dalších změnách nevím.

Jak se snažíte využít volný čas, který jste po skončení práce starosty získal?

Jednak mám více času na poslancování, věnuji se tak více tématům do hloubky i organizaci seminářů pro další starosty. Ale hlavně mám úžasného pětiměsíčního syna a rodinu a k tomu vedu skautské středisko, tak si nestěžuji, že bych neměl co dělat…

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…