Poslanec Seďa čelí čtenářům kvůli lithiu: Podrobnosti neznám, ale pan ministr říkal, že to memorandum chrání náš stát. ČSSD nikoho neokrádá

07.10.2017 21:05

Sociálnědemokratický poslanec Antonín Seďa se na svém profilu na serveru ParlamentníListy.cz rozhodl odpovědět na otázky čtenářů týkající se možné těžby lithia.

Poslanec Seďa čelí čtenářům kvůli lithiu: Podrobnosti neznám, ale pan ministr říkal, že to memorandum chrání náš stát. ČSSD nikoho neokrádá
Foto: Daniela Černá
Popisek: Antonín Seďa, poslanec ČSSD

První ze čtenářů se Sedi zeptal, co má znamenat podpis memoranda. „Proč se podepsalo jen 14 dní narychlo před volbami, když se jedná o záležitost v bilionech korun?“ zeptal se čtenář a uvedl, že národní zájmy podle něj hájí jen SPD a KSČM.

S tím však Seďa nesouhlasí. „Obě strany jsou populistické a SPD dokonce nacionální. Otázka těžby lithia je složitá, protože tu těžbu povolilo Ministerstvo životního prostředí, které vede pan místopředseda ANO. Bližší podrobnosti memoranda opravdu neznám, nicméně platí vyjádření ministra průmyslu a obchodu, že memorandum chrání stát. ČSSD stát, ani občany o žádné lithium neokrádá,“ sdělil jasně Seďa. 

Otázky i odpovědi najdete ZDE.

Druhá otázka se týkala rovněž lithia. „Ministerstvo průmyslu pod vaším velením udělalo velice výhodný obchod pro Českou republiku. Lithium pro zahraniční firmu za ubohá procentíčka ze zisku. Vše podepsáno 14 dní před volbami. Tohle je 100x větší tunel než OKD. Znáte ten případ přeci ne? Opět a zase je u toho Sobotka. Začínám nabývat dojmu, že současná sociální demokracie je zkratka pro Mafii a zločinné spolčení. Je tomu tak? Jsem zvědavý, jestli budete mít žaludek obhajovat tuhle prasárnu Made in ČSSD,“ poznamenal čtenář. 

„Tunel na OKD byl proveden v roce 1994 až 1996, a to za vlády pravice. To byste snad již mohl vědět. Psal jsem o tom několikrát, včetně doložitelných faktů. Co se týče těžby lithia, pak memorandum není smlouva a je třeba připomenout, že těžbu povolilo MŽP pod vedením ministra Brabce z ANO. A to pro tuto australskou firmu,“ zmínil Seďa.

Přiznal, že podrobnosti z memoranda nemá, nicméně věří ministru průmyslu a obchodu Jiřímu Havlíčkovi, že memorandum stanovuje podmínky tak, aby těžba lithia byla pro stát výhodná. „A pokud někdo hovoří o prasárně ČSSD, tak by to měl konkrétně dokázat a nešířit fámy. Jistě máme před volbami a jak KSČM, tak SPD se kauza hodí do krámu. Ale být A. Babišem, tak bych si zametl před vlastním prahem a prahem před MŽP, které ANO patří,“ dodal Seďa.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…