Poslanec Šincl převzal otevřený dopis starostů, kterým se nelíbí nulová tolerance alkoholu u cyklistů. Je nesmysl, aby si v Rakousku dali skleničku a museli tam přespat, říká

08.03.2017 12:47

Do konce volebního období této sněmovny by poslanci mohli projednat a schválit návrh zákona, který by legalizoval přiměřené množství alkoholu u cyklistů na cyklostezkách a silnicích třetí třídy. Poslanec ČSSD Ladislav Šincl dnes převzal otevřený dopis starostů, kteří tento návrh podporují. Jde o pokračování iniciativy, kterou odstartovalo sbírání podpisů pod petici za tuto změnu, kterou hned v úvodu významně podpořili dva senátoři, nynějšího Iva Valenty a bývalého Zdeňka Škromacha

Poslanec Šincl převzal otevřený dopis starostů, kterým se nelíbí nulová tolerance alkoholu u cyklistů. Je nesmysl, aby si v Rakousku dali skleničku a museli tam přespat, říká
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předání petice za přiměřené množství alkoholu u cyklistů na cyklostezkách

Otevřený dopis s podpisy šedesáti starostů, kteří požadují toleranci přiměřeného množství alkoholu u cyklistů na cyklostezkách a silnicích III. třídy, předal dnes v Poslanecké sněmovně Michal Hudec poslanci ČSSD Ladislavu Šinclovi. „Samozřejmě tenhle návrh podpořím. Jsem sám cyklista a považuji opravdu za absurdní, abych si nemohl dát jedno pivo, když jedu po cyklostezce a nevezu žádné dítě nebo dětský vozík za sebou. Myslím, že tento návrh senátorů je velice rozumný,“ komentoval pro ParlamentníListy.cz Ladislav Šincl tuto iniciativu, která nasbírala na Slovácku téměř pět tisíc podpisů.

Uvědomuje si však, že jednání v Poslanecké sněmovně bývá složité a do konce volebního období už moc času nezbývá. „Ale předpokládáme, že se tu najdou rozumní lidé – i cyklisté – kteří chápou tuto situaci. Vždyť cyklostezky jsou propojeny mezi Slovenskem a Českem, mezi Rakouskem a Českem, a je přece nesmysl, aby lidé kvůli tomu, že si dají skleničku vína někde na rakouské vinici na ochutnávku, museli na hranicích sesednout, eventuálně někde přespat a počkat, až z nich i ta troška alkoholu vyprchá a neriskovali pokutu. Dnes jim od Policie České republiky hrozí pokuta od dvou a půl až do padesáti tisíc korun, což je podle mě naprosto absurdní,“ dodal poslanec ČSSD Ladislav Šincl.

Ani před jízdou na cyklostezce není možné si dát jediné pivo

Michala Hudce, iniciátora otevřeného dopisu a provozovatele restaurace U Rybičky vedl k pořádání podpisové akce zážitek místního zvěrolékaře, který se občas zastaví na pivečko, ale štamprli si v životě nedal. „Tak si u nás dal pivo a odjel do vesnice. Tam ho chytili policisté a ve správním řízení ho to stálo tři tisíce korun. Myslím, že je to špatně,“ poznamenal Michal Hudec, jenž ale žádné nadměrné požívání alkoholu nepodporuje. „Ale aby si dospělý člověk, který po týdnu v práci přijede s rodinkou do hospůdky, nemohl v klidu dát gulášek a k tomu pivo a jet dál po cyklostezce, to se mi nelíbí,“ přiznal.

S touto iniciativou jsou spojena i jména dvou senátorů, nynějšího Iva Valenty a bývalého Zdeňka Škromacha. „Nikdo z nás nechce opilé cyklisty. A ti, kdo nám tuto argumentaci předhazují, jsou podle mne pouze zaslepení puritáni, odtrženi od holé reality. Všichni dobře víme, že dát si jedno pivo ke klobásce ve chvíli, kdy celý den cestujete po cyklostezkách, není žádný hřích a dělá to většina lidí. Také je falešné si myslet, že během putování po vinařských cyklostezkách tu nebude nikdo, kdo nezavítá do moravského vinného sklepa a neochutná místní vína dříve, než si je nakoupí a odveze domů,“ konstatoval Ivo Valenta před senátním Výborem pro územní rozvoj, když vysvětloval nutnost legislativní změny.

Zákonodárci by měli určovat pravidla, která jsou k dané situaci adekvátní

Tím nijak nezpochybnil, že se pravidla mají dodržovat. „Ale jsem přesvědčen o tom, že je naší povinností, abychom jako zákonodárci stanovovali rozumná a přiměřená pravidla, která jsou k dané situaci adekvátní a nevytváří zbytečně přísné a nesvobodné prostředí. A pokud ´zdědíme´ například nulovou toleranci alkoholu u cyklistů, měli bychom najít dostatek odhodlání k tomu, abychom tento stav změnili,“ vyzval senátor zvolený za Soukromníky s tím, že si je jist, že jde o dobrou věc.

„Vždyť podle dostupných statistik jsme jednou z mála zemí, kde platí nulová tolerance alkoholu u cyklistů. Například v sousedním Rakousku je povoleno 0,8 promile, v Německu 1,6 promile, ve Francii, Španělsku či Itálii 0,5 promile. Zároveň je prokázané, že k zásadnímu navýšení nehod obecně dochází při podílu alkoholu v krvi od jednoho promile výše. Dokonce nejvíce nehod, které mají na svědomí alkohol, je v případech, kdy má řidič naměřeno až 1,5 promile alkoholu v krvi. Jsem proto přesvědčený o tom, že přiměřená tolerance alkoholu u cyklistů, kteří mimochodem v České republice způsobí pouze 2,9 procenta všech dopravních nehod, nebude mít za následek růst jakýchkoliv dopravních kolizí,“ vysvětlil svůj postoj senátor Ivo Valenta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …