Poslanecký klub ČSSD plný překvapení. Přečtěte si, co se stalo

29.10.2013 16:41

AKTUALIZOVÁNO Nově zvolení poslanci sociální demokracie se v úterý odpoledne sešli ke svému prvnímu jednání, aby si zvolili předsedu klubu. Rokování, které bylo poznamenáno panujícím nesvárem mezi předsedou Bohuslavem Sobotkou a statutárním místopředsedou Michalem Haškem, trvalo téměř tři hodiny a přineslo řadu překvapení.

Poslanecký klub ČSSD plný překvapení. Přečtěte si, co se stalo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka (uprostřed)

Podle informací České televize bylo jednání poslanců nečekaně klidné. Členové dolní komory na sebe prý nekřičeli, jak se možná dalo čekat, a přece šlo o jednání zajímavé. Původně byl jediným kandidátem na post předsedy klubu byl Jeroným Tejc nakloněný Michalu Haškovi. Ještě před jednáním klubu se přitom spekulovalo, že by se Tejcovi mohl postavit také někdo ze Sobotkova tábora, například Lubomír Zaorálek. Nakonec se ale tejcovi postavil Jan Hamáček.

Na jednání také padl pro někoho možná nečekaný návrh, aby se předseda Sobotka vrátil do týmu, jenž má vyjednávat o vládě. V tuto chvíli totiž v oficiálním vyjednávajícím týmu není, ale prohlašoval, že hodlá vést jednání vlastní. Může se přitom opřít i o prohlášení lídrů hnutí ANO Andreje Babiše a předsedy KDU-ČSL Pavla Bělobrádka. Ti dali najevo, že jsou připraveni hovořit s Bohuslavem Sobotkou, zatímco s Michalem Haškem jednání neplánují.

Ochotu k jednání vyjádřil také lídr hnutí Úsvit přímé demokracie Tomio Okamura, který ale trvá na tom, že bude jednat s politiky ČSSD, kteří budou mít plný mandát k jednání. „Nebudeme okopávat nohy ostatním, nebudeme politikařit. My budeme vést politiku jinak než dosavadní strany,“ prohlásil v ČT Okamura.

Rozpad vyjednávacího týmu

Krátce před pátou hodinou pak došlo v jednání k zajímavému zvratu. Na posty členů vyjednávacího týmu rezignovali Lubomír Zorálek a Milan Chovanec, následně i Michal Hašek a Jeroným Tejc. Nový vyjednávací tým by mělo vybrat gremium tento čtvrtek.

V prvním kole hlasování nebyl šéf poslaneckého klubu zvolen, ve druhém ale už poslanci zvolili do čela Jeronýma Tejce.

Podle slov komentátora Práva Alexandra Mitrofanova ve studiu České televize je zvolení "haškovce" Tejce do čela poslaneckého klubu pro Sobotku zatím jen taktická ztráta, rozhodující bude prý až 10. listopad a jednání Ústředního výkonného výboru ČSSD. Dodal ale, že pokud nakonec zvítězí Michal Hašek, strana bude vnitřně na úrovni nynější ODS.

Senátoři ČSSD na straně Sobotky

Bohuslav Sobotka sice ztratil post pro "svého člověka" v čele poslaneckého klubu, získal ale podporu v senátorském klubu ČSSD, který se v úterý oficiálně postavil na jeho stranu. Předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) dokonce prohlásil, že by měli "pučisté" ve straně opustit své funkce.

Michal Hašek po jednání poslaneckého klubu pochválil rozpad vyjednávacího týmu s tím, že je situace znovu na bodu nula a může se postavit znovu. Sobotka komentoval výsledek jednání avízem na již známé čtvrteční zasedání gremia ČSSD, na kterém navrhne jména do nového vyjednávacího týmu a následně listopadové jednání ÚVV ČSSD. To by se podle jeho slov mělo zabývat aktuální situací ve straně, kde se "někteří funkcionáři" pokusili provést změny ve vedení. Jejich postup označil Sobotka za neslušný.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…