Poslední rozloučení s Píkou bude příští čtvrtek v Bratislavě

22.03.2019 20:49

Poslední rozloučení s válečným veteránem Milanem Píkou, který zemřel ve středu ve věku 96 let, bude příští čtvrtek v Bratislavě. ČTK to dnes řekl mluvčí slovenské armády Štefan Zemanovič. Český a slovenský generál Píka žil naposledy právě ve slovenské metropoli. Podle mluvčí slovenského ministerstva obrany Danky Capákové se poslední rozloučení uskuteční s veškerými vojenskými poctami, které zesnulému válečnému veteránovi a generálovi náležejí.

Poslední rozloučení s Píkou bude příští čtvrtek v Bratislavě
Foto: Archiv: Slezské zemské muzeum
Popisek: Heliodor Píka v roce 1945

Píka byl synem slavného generála Heliodora Píky, kterého komunistický režim v roce 1949 popravil. Milan Píka za druhé světové války působil v britském královském letectvu (RAF) a po válce byl také pronásledován komunistickým režimem.

„Děkujeme za všechno, pane generále Píko. V životě jste čelil těžkým zkouškám, a nikdy jste neuhnul. Vždy jste stál na straně svobody a pravdy. Jako skutečný hrdina,“ napsal na sociální síti slovenský prezident Andrej Kiska, který předloni tehdy pětadevadesátiletému Píkovi udělil vysoké státní vyznamenání.

Slovenský ministr obrany Peter Gajdoš v reakci na Píkovo úmrtí vyjádřil lítost nad tím, že svět má o hrdinu méně.

Mluvčí českého Ministerstva obrany Jan Pejšek ČTK řekl, že na Píkův pohřeb se vypraví ředitel odboru pro válečné veterány Ministerstva obrany Eduard Stehlík. Zda se posledního rozloučení zúčastní i další vysocí představitelé ministerstva nebo zástupci armády, rozhodne ministerstvo po víkendu.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…