Pošleme 10 milionů do Běloruska. Neuhodnete, proč. Foldyna to četl a udělalo se mu zle

26.08.2020 18:08

Ministr zahraničí Tomáš Petříček chce směřovat k osobám postiženými demonstracemi v Bělorusku deset milionů korun. Prostředky mají jít prý zejména na zdravotní a psychologickou pomoc. „A kurva! A co do Rumburku na nemocnici, dáte?“ rozohnil se poslanec Jaroslav Foldyna. Ten již před týdnem ve svém projevu kritizoval, že z peněz daňových poplatníků financujeme nevládní organizace, které „rozjebávají“ systém v celém světě. „Fuj! Lidé, Češi nevolte je!“ vyzval Foldyna voliče.

Pošleme 10 milionů do Běloruska. Neuhodnete, proč. Foldyna to četl a udělalo se mu zle
Foto: repro FB, tan
Popisek: Jaroslav Foldyna

Český ministr zahraničí Tomáš Petříček na svém Facebooku napsal, že byl na vládě schválen návrh, aby Česko poskytlo Bělorusku zmítanému nepokoji humanitární pomoc. Pomoc by měla podle Petříčka směřovat k osobám postiženým v souvislosti s protesty po zfalšovaných volbách v Bělorusku. Schválilo se deset milionů korun pro rok 2020. Prostředky mají jít prý zejména na zdravotní a psychologickou pomoc.

Celé prohlášení ministra Tomáše Petříčka

Anketa

Podporujete mimořádnou dávku pro důchodce ve výši 5 000 Kč, kterou schválila vláda?

82%
18%
hlasovalo: 14653 lidí

„Byli jsme mezi těmi, kteří iniciovali rychlou mezinárodní reakci. Chceme ale pomoct také prakticky, a to lidem, kteří byli oběťmi násilí, mučení, jejich rodinám, lidem, kteří poukázali na nesrovnalosti ve volebních výsledcích a přišli kvůli tomu o práci. Vzhledem k naší historii před děním v Bělorusku nemůžeme zavírat oči. Bělorusové by měli mít právo si svobodně vybrat svou budoucnost,“ komentoval vládní rozhodnutí šéf české diplomacie Tomáš Petříček.

Tato zpráva se však nelíbila jeho bývalému stranickému kolegovi Jaroslavu Foldynovi, který nedávno přešel z ČSSD do SPD. „A kurva!“ odplivl si na začátku svého facebookového statusu. Dále se ptal, zda dají peníze na nemocnici v Rumburku. „Rozdáváte peníze českých daňových poplatníků, jako byste rozdávali svoje. Fuj! Lidé, Češi nevolte je!“ zakončil své sdělení.

Nejedná se o jediný čin koalice, který je kritizován opozicí. Velká část opozice označuje za populismus návrh vlády, která hodlá dát na Vánoce důchodcům jednorázový příspěvek, takzvané rouškovné, ve výši šesti tisíc korun. Celkem by to daňové poplatníky mělo vyjít na osmnáct miliard korun.

Poslanec Foldyna se tomuto tématu věnoval i před týdnem ve Sněmovně, kde ve svém projevu pronesl, že z peněz daňových poplatníků financujeme nevládní organizace, které „rozjebávají systém v celém světě“. Foldyna ve svém projevu označil za „úsměvné“, když pirátský poslanec František Kopřiva hovořil k aktuální situaci v Bělorusku. „Nechtěl jsem se ho ptát, jestli tam někdy byl, nechtěl jsem se ho ptát, jestli vůbec někdy byl na vojně, jestli ví, jak to tam chodí, nechtěl jsem se ho ptát, jestli ví, jak se pracuje u policie. Ani se ho ptát nebudu,“ zhodnotil.

Anketa

Máte důvěru ve zdraví prezidenta Zemana? (Ptáme se od 26.8.2020)

86%
14%
hlasovalo: 8813 lidí

Kopřiva ve své řeči doufal v to, že Evropská unie zaujme „jasný postoj a například nějaké sankce“. Sankce by podle něj měly být pouze pro osoby spojené s běloruským režimem.

Již více než před týdnem jsme informovali o Mezinárodním sdružení Občanské Bělorusko. To bylo založeno v roce 2004 Václavem Havlem. Výnosy organizace, kde mimo jiné působí i Jan Ruml, Jaromír Štětina či Petruška Šustrová, tvoří z více než 80 % dotace českého Ministerstva zahraničí. Od Tomáše Petříčka obdrželi za rok 2019 téměř čtyři a půl milionu korun.

Ve své výroční zprávě za rok 2019 napsali, že mezi jejich projekty patří například 500 000 lidí zapojených do občanských kampaní, pět na míru šitých tréninků či pět monitorovacích cest. Dále prý pořádali přednášky pro středoškoláky i vysokoškoláky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: tle

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…