Pospíši se snaží o opětovné odvolání Rampuly z čela zastupitelství

29.03.2012 20:44

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) neustává ve svých snahách o odvolání šéfa Vrchního státního zastupitelství Vlastimila Rampulu. Doplnil kasační stížnost proti rozhodnutí městského soudu v Praze, který umožnil Rampulovi návrat do funkce poté, co ministr Pospíšil předložil obvinění ze závažného porušení povinností, kterého se měl v čele státního zastupitelství dopustit.

Pospíši se snaží o opětovné odvolání Rampuly z čela zastupitelství
Foto: hns
Popisek: Vrchní zástupce Vlastimil Rampula

Městský soud v Praze v únoru rozhodl, že závažné porušení povinností Vlastimila Rampuly se neprokázalo. Ministr Pospíšil si však stále trvá na svém a tvrdí, že na Vrchním státním zastupitelství vznikla řada pochybení v závažných případech trestního stíhání.

„Formálně se může vedoucí státní zástupce dopouštět sice jen drobných organizačních pochybení, ta však ve svém souhrnu mají fatální dopady na postih závažné kriminality a tím i ochrany lidských práv,“ píše ministerstvo v úvodu svého výčtu Rampulových chyb.

Zdržoval kauzy a neposlouchal nadřízené

Podle ministerstva Rampula například odmítl poskytnout Nejvyššímu státnímu zastupitelství informace o činnosti odboru závažné hospodářské a finanční kriminality, jehož efektivitu a činnost chtěli Rampulovi nadřízení vyhodnotit a případně vytvořit plán na zefektivnění. Navíc to nebylo poprvé, co neuposlechl závazné pokyny svých nadřízených.

Před dvěma lety neuposlechl přímou nejvyšší státní zástupkyně Radky Vesecké, aby si ke kauze letounů Gripen vyžádal právní pomoc ze Švédska, což Rampula neučinil a zapříčinil tak dvouleté prodlení ve vyšetřování případu. Kromě toho dále pochybil i v kauzách tunelování Investiční a poštovní banky (IPB), nestandardní postupy použil i v kauze České pivo.

Ještě před Jiřím Pospíšilem podal opětovný návrh na Rampulovo odvolání i nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman, který ho podložil dvěma důvody – pochybení v kauze privatizace Mostecké uhelné společnosti a také zveřejnění videozáznamu policejní akce v kanceláři náměstka Libora Grygárka.



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jhe

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…