Pospíšil: Poslanci, podpořte žalobu na Zemana

24.09.2019 12:32

Prezident Miloš Zeman se dostal na paškál TOP 09, která jej na tiskové konferenci odsoudila za jeho výroky ve věci možné milosti Andreji Babišovi (ANO). Zároveň také hovořili o ústavní žalobě na jeho osobu.

Pospíšil: Poslanci, podpořte žalobu na Zemana
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda TOP 09 Jiří Pospíšil

 Předsednictvo TOP 09 odsuzuje chování prezidenta republiky ve věci možné milosti prezidentovi Andreji Babišovi. Domníváme se, že takové výroky ze strany hlavy státu jsou nepřípustné a jimi hlava státu vytváří nátlak na nejvyššího státního zástupce, který má nyní tři  měsíce na to, aby kauzu  Andreje Babiše přezkoumal,“ poznamenal úvodem předseda strany Jiří Pospíšil. Dnes se pak poslanci opozičních stran v této věci sejdou a budou o tomto hovořit. 

Anketa

Líbí se vám projevy Grety Thunbergové?

4%
96%
hlasovalo: 34668 lidí

„Předsednictvo TOP 09 vyzývá všechny poslance Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky, aby řádně projednali návrh  ústavní žaloby na prezidenta republiky, aby podpořili ten senátní návrh, aby výroky prezidenta republiky mohl přezkoumat  nezávislý soud,“ dodal Pospíšil. 

„Žádný jiný prezident neporušoval tolik ústavu a je třeba k tomuto přistupovat s příslušnou vážností," doplnila Pospíšila poslankyně Pekarová Adamová. O tom, jak se kdo postaví k ústavní žalobě na prezidenta republiky, by se podle jejích slov mělo hlasovat po jménech.

Poslankyně Pekarová Adamová pak hovořila o usnesení ohledně dávky příspěvku na péči, poslanec Miroslav Kalousek se pro změnu vyjádřil k daňovému balíčku. 

Sněmovna by dnes měla rozhodnout o krácení odměn placených obecních zastupitelů, kteří jsou zároveň členy Parlamentu. Senát dolní parlamentní komoře vrátil také úpravu zavírání některých obchodů o vybraných svátcích. Poslanci by mohli hlasovat také o tom, zda navrhovanou mírnou toleranci alkoholu u vodáků rozšíří z podnětu senátorů také na cyklisty.

Schůze Sněmovny pokračuje od odpoledne. Hned v úvodu čeká poslance z iniciativy opoziční ODS diskuse o možném unijním zákazu olověných střel a rybářských olůvek. Zástupci držitelů zbrojních průkazů, myslivců a rybářů předali vládě a Parlamentu protestní výzvu už počátkem roku.

Poslanci by se měli vypořádat ještě s osmi ze 13 předloh, které jim vrátil Senát. Například krácení odměn placených obecních zastupitelů, kteří jsou zároveň členy Parlamentu, odmítl. Zákon o regulaci prodejní doby ve větších obchodech chce Senát úplně zrušit. Sněmovna navrhla, aby se omezení nevztahovalo na velkoobchod.

Senát chce zrušit také daň z nabytí nemovitých věcí. Navrhl to v novele, která ve sněmovním znění osvobozuje od daně první prodej bytů i v rodinných domech. V lékové novele, která mimo jiné umožní úhradu léčebného konopí z pojištění, Senát odmítl snahu poslanců změnit systém distribuce léčiv do lékáren.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…