Pospíšil si vybral dobře, Nečas špatně, píše komentátor

29.06.2012 19:48

Exministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) má jistě řadu chyb. Podle komentátora Tomáše Němečka má však také nějaké kladné stránky, díky nimž nachází ohlas ve společnosti. Není to rytíř v zářivé zbroji, ale je to muž, který se v pravou chvíli zastal těch správných lidí, na rozdíl od premiéra Petra Nečase (ODS).

Pospíšil si vybral dobře, Nečas špatně, píše komentátor
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiřího Pospíšila na popud premiéra Nečase odvolal prezident Klaus 27.6.2012

Pro část české společnosti je exministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) bojovníkem, který se rozhodl očistit justici, pro jinou část je však člověkem, který tutéž justici napřed ušpinil. Má na krku krytí kauzy Jiřího Čunka a problémy na plzeňských právech. To uznává i komentátor Tomáš Němeček, který ovšem v dnešních Lidových novinách upozorňuje na to, že se exministr dokázal v klíčovém okamžiku správně rozhodnout.

Uměl řadu věcí

„Ano, je to ironie osudu, že by se zrovna Jiří Pospíšil měl stát ztělesněním a zárukou boje proti korupci. Ale občas přijdou chvíle, kdy je třeba si vybrat strany. Jiří Pospíšil si vybral dobře a Petr Nečas špatně,“ píše Němeček.

Komentátor připomíná, že Pospíšil uměl prosazovat zákony, mezi jinými novou podobu občanského zákoníku. Stejně tak si uměl vybrat schopné spolupracovníky, a to jak na plzeňských právech, které v jednu chvíli držel nad vodou, tak na ministerstvu. Má ale také jednu velkou chybu. Když se mu to hodí, je Pospíšil připraven v jediném okamžiku odstřihnout lidi, o které se dříve opíral.

Buď jak buď, Pospíšilovi podle komentátora nelze příliš vyčítat ani jeho napojení na údajného kmotra Jurečka, který přece jen na nikoho nenajel v autě, ani nestaví černé stavby v CHKO. Sečteno a podtrženo, zásadní je, že se Pospíšil v pravou chvíli zastal lidí, kteří to s justicí myslí vážně jako Pavel Zeman, Stanislav Mečl, nebo Lenka Bradáčová. 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Volební plakáty v arabštině. V Německu. Útok a velký povyk

10:22 Volební plakáty v arabštině. V Německu. Útok a velký povyk

V německém Lipsku proběhnou v červnu vedle voleb do Evropského parlamentu také komunální volby. A CD…