Pospíšil zkoumá, jak zrušit koncert Netrebko. Navrhuje, že sám přispěje na úhradu škody

15.08.2023 21:06 | Monitoring

Částka 8,5 milionu korun na podporu projektů integrujících ukrajinské děti do české společnosti se podle europoslance a náměstka primátora hl. města Prahy Jiřího Pospíšila (TOP 09) vrátí v podobě posílení sociální soudržnosti. A že podle toho, jak se stát stará o ty nejzranitelnější, tj. o děti, se pozná vyspělost společnosti. Pospíšil na facebooku napsal, že „v naší koalici panuje naprostá shoda na tom, že koncert ruské pěvkyně paní Anny Netrebko se v Praze z mnoha důvodů uskutečnit nemá“.

Pospíšil zkoumá, jak zrušit koncert Netrebko. Navrhuje, že sám přispěje na úhradu škody
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Pospíšil

Radní hlavního města Prahy rozhodli o vyčlenění 8,5 milionu korun na podporu projektů podporujících integraci ukrajinských dětí do společnosti. Částka 3,15 milionu korun půjde například na adaptační aktivity v rámci Ukrajinského centra Nusle. Dalšími 1,3 miliony korun budou dotovány aktivity v oblasti kultury. Peníze půjdou v rámci Divadla Na Zábradlí na výrobu ukrajinských titulků k představením a na hudební workshopy od pražského Symfonického orchestru FOK. Téměř 4 miliony korun jsou vyhrazeny na aktivity organizované domy dětí a mládeže v Praze.

„Někdy se říká, že úroveň a vyspělost společnosti se pozná podle toho, jak se dovede postarat o ty nejzranitelnější. A děti jsou bezpochyby jednou z nejvíce zranitelných skupin, zvlášť ty, které musely prchnout před válkou. Proto jsme podporu a integraci ukrajinských dětí podpořili částkou 8,5 milionu korun,“ řekl europoslanec a náměstek primátora hl. m. Prahy pro oblast kultury Jiří Pospíšil (TOP 09).

„Jsem rád, že suma jde na velmi konkrétní projekty a bude poskytnuta subjektům, které v oblasti podpory a integrace dlouhodobě odvádějí skvělou práci,“ řekl a vyjádřil svou víru v návrat investovaných peněz v podobě posílení sociální soudržnosti.

Podle slov Pospíšila se „politické vedení Prahy“ shodlo na tom, že plánovaný říjnový koncert ruské pěvkyně Anny Netrebko by se v Praze neměl uskutečnit. Koncert by, podle jeho slov, mohl poškodit zájmy hlavního města a vzhledem k zahraničním vztahům ČR by mohl být negativně vnímán.

Pospíšil včera na facebooku informoval: „Dnes proběhlo koaliční jednání na téma rušení koncertu Anny Netrebko v Obecním domě v Praze. Jsem velmi rád, že v naší koalici panuje naprostá shoda na tom, že koncert paní Netrebko se z mnoha důvodů, o kterých jsem už mluvil několikrát, uskutečnit nemá.“

Jedním z těchto důvodů, dle Pospíšila, má být její minulost a podpora Vladimira Putina v prezidentských volbách 2012. Pěvkyně válku na Ukrajině v loňském roce odsoudila a „přiznala vlastní selhání“. Do Ruska má v současnosti vstup zakázán.

Dále Pospíšil na informoval, že dohodnutím zrušení koncertu ruské pěvkyně bylo pověřeno představenstvo Obecního domu v Praze. „I proto jsme pověřili představenstvo Obecního domu, aby se s pořádající agenturou ještě pokusilo dohodnout na zrušení nebo případném odložení koncertu,“ uvedl i možnost odložení koncertu po ukončení ruské invaze na Ukrajině.

Vedení pražského Obecního domu se ke kauze Netrebko zatím odmítlo vyjádřit. „Nebudu se k tomu vyjadřovat do chvíle společného jednání představenstva a dozorčí rady, které mají přijmout stanovisko. Určitě to nebude dříve než příští týden,“ řekl pro Seznam Zprávy Vlastimil Ježek, předseda představenstva Obecního domu.

Pospíšil připustil, že nemůže dát přímý pokyn představenstvu akciové společností, kterou Obecní dům je. „My do toho zasahovat nemůžeme. Kdyby šlo o příspěvkovou organizaci, např. Vinohradské divadlo, mohli bychom postupovat napřímo,“ sdělil Pospíšil. A že právníci se aktuálně zabývají tím, jak koncert zrušit bez větších nákladů pro Prahu. „Analyzujeme i variantu, když takový koncert poškodí Prahu, zda to lze vypovědět pro rozpor s dobrými mravy – když má vystoupit interpretka, která je na sankčním seznamu nám spřátelené země,“ řekl Pospíšil.

Doplnil, že ve smlouvě ze 14. února nebylo uvedeno jméno interpreta, který na koncertu, zamýšleném na 16. října 2023, měl vystoupit. Odškodnění za zrušení koncertu by mohla žádat agentura Nachtigall Artists, jež koncert pořádá, jakož i samotná Anna Netrebko.

K tématu koncertu rakouské divy ruského původu se originálně vyjádřil i Jiří Pehe: „Obecní dům tvrdí, že smlouvu s ruskou operní pěvkyní Annou Netrebko nelze zrušit, nebo jen obtížně. Co to znamená? Velkou pokutu, nebo žalobu na Obecní dům, potažmo Prahu? Bere někdo v úvahu, že pokud se koncert uskuteční, budou policejní manévry s ním spojené stát miliony?“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Lucie Kroutilová

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

všechno není jen o penězích, knedlíku nekulturní, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusevipera , 16.08.2023 7:55:00

|  8 |  0

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …