Pošta prodává hlavní budovu. Už se ví cena

25.09.2023 19:11 | Monitoring

Česká pošta nabízí k prodeji svou centrální budovu na rohu Jindřišské ulice a Politických vězňů v Praze. Minimální cena byla stanovena na 1,325 miliardy korun, během třiceti dnů mají přednostní právo na koupi státní instituce. Poté se případně bude připravovat nabídka ostatním subjektům. Zájem o novorenesanční budovu z 19. století již dříve projevil pražský magistrát.

Pošta prodává hlavní budovu. Už se ví cena
Foto: Hans Štembera
Popisek: Česká pošta, ilustrační foto

Na portálu veřejné správy se objevila nabídka České pošty, která prodává svou centrální budovu nedaleko Václavského náměstí. Podle informací serveru CNN Prima NEWS je cenový odhad budovy 1,325 miliardy korun. V příštích třiceti dnech mohou o budovu projevit zájem státní instituce, poté se nabídka otevře pro ostatní subjekty.

Zájem o budovu má zejména pražský magistrát, zastupitelé případnou koupi budov České pošty schválili již v červnu. Kromě centrální pobočky v Jindřišské ulici má magistrát zájem i o budovu v Moravské ulici v Praze 2.

Součástí prodeje pražskému magistrátu by měla být smlouva o nájmu, kdy by pošta mohla nadále využívat zastřešenou dvoranu hlavní pošty, dále prostory v druhém nadzemním podlaží a šest parkovacích stání na nezastřešeném dvoře.

Neorenesanční budova, která je kulturní památkou, byla postavena v letech 1871 až 1874 a Česká pošta v ní sídlí už od roku 1873. Budova kromě ředitelství České pošty nabízí převážnou většinu možných poštovních služeb od zpracování listovních a balíkových zásilek přes platební a finanční služby až po široké spektrum služeb pro veřejnost a firmy, a to přes dvacet hodin denně.

Prodej budov je součástí úsporných opatření, která musela Česká pošta přijmout kvůli rozsáhlým finančním ztrátám. Česká pošta loni vykázala ztrátu 1,73 miliardy korun, letos to měly být až čtyři miliardy korun. V rámci opatření Česká pošta uzavřela 300 z celkového počtu 3 200 poboček, již minulý týden v aukci prodala tři nepotřebné nemovitosti v pražské Krči za téměř 400 milionů korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Makarovič

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prigožin „žije“? Vyneseny silné informace

15:16 Prigožin „žije“? Vyneseny silné informace

Kam zmizeli žoldnéři wagnerovců? Zdá se, že kremelský vládce Vladimir Putin nadále dokáže efektivně …