Postiženým se prý omezí dostupnost péče. Budou protestovat

22.02.2012 15:00

Rada postižených plánuje na druhou polovinu března protest u ministerstva zdravotnictví proti reformním návrhům o dostupnosti zdravotní péče. Chystané stanovení čekacích lhůt na operace či dojezdových vzdáleností k lékaři podle rady omezí péči o nemocné.

Postiženým se prý omezí dostupnost péče. Budou protestovat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Národní rady osob se zdravotním postižením Václav Krása

"My jako osoby se zdravotním postižením jsme velmi zneklidněny posledními návrhy ministerstva zdravotnictví. Vzdalují dostupnost péče. Jestli by měl pacient jet k lékaři 40 minut a na zákrok čekat týdny, měsíce i roky, hrozí, že se péče ani nedočká," prohlásil šéf rady Václav Krása.

Kritizovány jsou dojezdové doby

Pravidla by měla platit od ledna příštího roku. Ministerstvo zpracovalo několik variant. Podle původního návrhu by se měl pacient dostat k praktickému lékaři, zubaři či do lékárny do 40 minut jízdy autem, nakonec by tato doba neměla přesáhnout 25 minut. Na náhradu kolenního kloubu by neměl čekat déle než 78 týdnů, na operace křečových žil 16 týdnů.

Zdravotní pojišťovny mají zajistit, aby se lhůty nepřekračovaly. Měly by tedy mít smlouvu s tolika lékaři a zdravotnickými zařízeními, aby se potřeby pokryly. Rada postižených, lékařská komora i svaz pacientů návrh dojezdových a čekacích dob i další opatření kritizují. Podle nich se nynější síť zdravotnických zařízení zmenší a péče o pacienty zhorší.

{relatedarticles title="Psali jsme:" articles="218847,218827,218420,215984"

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…