Posudek je pro Parkanovou spíše medvědí službou, říká odborník blízký Hradu

26.06.2012 12:05

Právník blízký Hradu kritizuje postup, který ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) zvolil k obraně své kolegyně Vlasty Parkanové (též TOP 09) v kauze letounů CASA. Pán státní kasy se podle názoru odborníka pokouší manipulovat s veřejným míněním i s postojem vyšetřovatelů.

Posudek je pro Parkanovou spíše medvědí službou, říká odborník blízký Hradu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlasta Parkanová

Odborník na ústavní právo a vysokoškolský pedagog JUDr. PhDr. Jaroslav Kuba CSc., který zároveň působí jako legislativně právní poradce prezidenta Václava Klause, zaujal poměrně rezervovaný postoj k posudku Ústavu státu a práva Akademie věd, kterým ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) brání svou stranickou kolegyni Vlastu Parkanovou. Informuje o tom server PrvníZprávy.cz

Kalousek prý tlačí na veřejnost i na policii

"Mám-li se vyjádřit ke zprávě, že ÚSP ČAV neobjevil zákon, ukládající ministrovi povinnost při nákupu zařízení pro rezort pořizovat znalecké ocenění, nemám důvod pochybovat, že se její autor nezmýlil. Ale nejsem si jist, zda toto suché konstatování nebude pro ministra, který upadl v podezření, že dopustil nehorázně předražený nákup, medvědí službou," míní Kuba.

Právník následně poukazuje na fakt, že zákon ukládá i ministrům povinnost nakládat se státními penězi co nejhospodárněji. Proto se např. se vypisuje řada výběrových řízení.  Exministryně Parkanová své povinnosti v tomto smyslu porušila.

Tím, že pán státní kasy Miroslav Kalousek vyrukoval s posudkem ústavu v tuto chvíli, přiživuje debatu o tom, zda se nesnaží ovlivnit jak veřejnost, tak policisty samotné, které by tak mohl dovést k překvalifikování činu.

"Bude proto zavádějící manipulací a klamáním veřejnosti, jestliže tzv. ´mainstream´ vyjádřením jednoho pracovníka ÚSP, že zákon neukládá ministrovi povinnost si pořídit znalecké ocenění, vyvrací posudek o předraženém nákupu, který vyšetřovateli dává zákonný důvod k zahájení trestního stíhání," uzavřel Kuba.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…