Potřebujeme peníze na investice, než na zelené projekty, vypálil Babiš znovu proti Bruselu

16.07.2020 18:30

Premiér Andrej Babiš (ANO) stále nešetří kritikou k návrhu na rozdělení peněz z plánovaného evropského fondu obnovy. Podle jeho názoru bude až příští rok jasné, jak pandemie koronaviru dopadla na jednotlivé země, a jak by se tedy mezi ně měly peníze rozdělit. Kritikou nešetří ani u návrhu víceletého finančního rámce.

Potřebujeme peníze na investice, než na zelené projekty, vypálil Babiš znovu proti Bruselu
Foto: Repro XTV
Popisek: Premiér Andrej Babiš v XTV

Babiš před odletem na summit Evropské unie kritizoval právě návrh víceletého finančního rámce. Důvodem je podle něj to, že rámec nadále počítá s určením velké části peněz na zelené projekty. Podle něj by Česko potřebovalo přesunout tyto peníze na investice. I proto by chtěl český premiér přidat peníze na kohezní politiku, která slouží k narovnávání rozdílů mezi bohatšími a chudšími evropskými regiony.

Fond obnovy by pak evropským zemím měl umožnit získat až 750 miliard korun. Členské země se však neshodují na podmínkách rozdělení peněz. Někteří lídři, mezi nimiž je právě i Babiš, kritizovali skutečnost, že by významnou roli při rozdělování hrálo kritérium nezaměstnanosti v uplynulých pěti letech. Přestože předseda Evropské rady Charles Michel částečně požadavkům vyšel vstříc, Babiš se stále domnívá, že je návrh nespravedlivý a není efektivní. „Dopady krize budeme moct spočítat až příští rok,“ dodal.

Summit Evropské unie by se podle Babiše mohl protáhnout až do neděle, pozice evropských politiků jsou totiž podle jeho slov před summitem dost vzdálené a dohoda se bude hledat obtížně.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: vef

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …