Pouhé kecy! Babiš vytočil Schwarzenberga

28.08.2018 21:05

Český premiér Andrej Babiš jednal v úterý o migraci s italským protějškem Giuseppem Contem a oznámil mu, že Česká republika nepřijme v rámci přerozdělování uprchlíků ani jednoho migranta. Italský premiér to podle Babiše ale chápe. Čestný předseda TOP 09 a exministr zahraničních věcí Karel Schwarzenberg je ale přesvědčen o tom, že projevit se takto nesolidárně je pořádný přešlap. „Evropské státy nám při příští příležitosti vzkážou, že jim můžeme políbit šos,“ napsal kníže ve svém facebookovém příspěvku.

Pouhé kecy! Babiš vytočil Schwarzenberga
Foto: Jan Rychetský
Popisek: V rámci "Expedice neuhneme 2017" představovala TOP 09 svůj volební program v Únětickém pivovaru. Zúčastnili se čestný předseda Karel Schwarzenberg, místopředsedkyně Markéta Pekarová Adamová a poslanec Martin Plíšek

Pan premiér Babiš opět prohlásil, že nepustí do České republiky jediného uprchlíka, a zároveň také zpochybnil navyšování příspěvku pro Frontex, což je služba, která chrání evropské hranice, připomněl Schwarzenberg ve svém příspěvku na Faceboku. To podle knížete znamená jedno, a sice že český premiér státům EU a zvláště pak státům postiženým přílivem uprchlíků vzkazuje, že jim s ničím nehodlá pomoci. 

„Jeho prohlášení, že je připraven pomáhat v zemích původu nebo jinde, jsou pouhé kecy,“ rozohnil se Schwarzenberg. Každý, kdo tuto materii jenom trochu zná, ten podle něj ví, že bude trvat dlouhá léta, než se něco podobného uskuteční. „Tím jsme se vůči svým partnerům v EU opět vyznamenali. Bereme na dotacích, co můžeme, ale že bychom někomu pomohli, to nepřipadá v úvahu. To je opravdu zajímavá zahraniční politika našeho premiéra,“ postěžoval si čestný předseda TOP 09.

„Nedivme se, když nám evropské státy při příští příležitosti také vzkážou, že jim můžeme políbit šos. Se zemí, která se nechová solidárně k nim, je jejich solidarita marná a zbytečná,“ uzavřel.

Pod jeho příspěvkem se rázem ztrhla diskuse. Například uživatel Daniel Čada si prý premiérovo vyjádření vyložil trochu jinak. „Já to čtu jinak. Pan Babiš Itálii vzkazuje, pokud nám budete nutit uprchlíky, nezvedneme ruku pro navýšení rozpočtu Frontexu. S tím si v EU opravdu uděláme ‚přátele‘,“ napsal.

To další diskutující, František Liebl, považuje Babišovy kroky za logické, alespoň co se týče udržení hlasů od voličů. „Pane kníže, opravdu netrpím nejmenšími sympatiemi vůči panu premiérovi, to ani omylem. Ale je vám, doufám, jasné, že kdyby se zachoval tak, jak chcete, může si rovnou dát tisknout politické parte? Striktní trvání na tom, že do České republiky nepatří ani jeden tzv. ‚uprchlík‘, je jediná cesta, jak se udržet v ČR volitelným,“ uvedl a dodal, že je navíc přesvědčen, že propad strany TOP 09 na chvost je způsoben do značné míry právě tímto postojem. 

Premiér Andrej Babiš dnes v Římě novinářům sdělil, že řešením migrační otázky je kombinace finanční podpory státům, jako je Itálie, zemím severní Afriky a také těm africkým státům, odkud migranti přicházejí. Šéf české vlády zároveň potvrdil, že obě země se liší v názoru na přerozdělování uprchlíků.

„Jasně jsem řekl, že to nemůže být řešení, že jsme čtyři roky zbytečně řešili kvóty a zbytečně jsme ztratili čas. Je potřeba, aby Evropa přijala systémové opatření na zastavení ilegální migrace. Contemu jsem zopakoval, že Česká republika nepřijme ani jednoho migranta,“ prohlásil český premiér.

reklama

autor: nab

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…