Povejšil: Když se neobnoví čerpání, hrozí dopady pro rozpočet

08.09.2012 10:30

Pokud by se České republice letos nepodařilo obnovit čerpání prostředků z evropských fondů, neboť u některých operačních programů je přísun peněz stále zmrazen, pak to může mít citelný dopad na český státní rozpočet. Vyplývá to z rozhovoru, který ČTK a Českému rozhlasu poskytl nový velvyslanec ČR při EU Martin Povejšil.

Povejšil: Když se neobnoví čerpání, hrozí dopady pro rozpočet
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto.

Sám však věří, že se většinu zbývajících pochybností podaří v brzké době vyřešit.

Praha má s čerpáním peněz problémy delší dobu. Evropská komise, která na tok peněz dohlíží, české úřady opakovaně kritizovala. Praze vytýkala hlavně to, jak má nastaveny kontrolní mechanismy, a špatně fungující správu programů. Z fodnů přitom do ČR pro rozpočtové období 2007 až 2013 může přitéct 26,7 miliardy eur, což je v přepočtu na člověka nejvíce z EU.

Problémové ROP

Česku se nakonec podařilo přes léto část bruselských výtek už vyřešit, takže komise znovu otevřela možnost peníze proplácet, avšak nikoli ve všech případech. Problémy a otázky má Brusel stále třeba u operačních programů Doprava, Životní prostředí nebo u Integrovaného operačního programu, stejně jako u regionálních operačních programů Severozápad, Severovýchod či Střední Čechy.

U posledně jmenovaného komise do ČR zaslala na konci července varování v souvislosti s případem bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha. Ten je stíhán pro podezření z úplatkářství v souvislosti s opravou buštěhradského zámku. V pátek ho navíc poslanci vydali i k dalšímu trestnímu stíhání kvůli údajné korupci při pořizování vybavení do některých regionálních nemocnic.

Miliardový výpadek

"Doufám, že většinu těch otazníků se nám podaří vyřešit v nadcházejících týdnech či krátkých měsících," řekl Povejšil, který na post nastoupil v pondělí, když vystřídal dosavadní velvyslankyni Milenu Vicenovou. Když se to podaří, pak by to mělo minimalizovat dopady na český státní rozpočet.

"Existuje samozřejmě riziko, že pokud by se to nepodařilo, tak to nějaké důsledky pro státní rozpočet může mít," připustil Povejšil. "Já nejsem schopen kvantifikovat objem peněz, o kterých v tuto chvíli mluvíme, ale že by to nebyla zanedbatelná částka, to je jasné," podotkl pouze. Jde o to, že peníze pro konkrétní projekty se sice proplácejí, avšak v rozpočtu se počítá s tím, že je "zaplatí" prostředky, které přijdou z unie.

Například premiér Petr Nečas při květnové návštěvě Bruselu poznamenal, že v krajním případě by se kvůli problémům s čerpáním mohl letos schodek vyšplhat až na šest procent hrubého domácího produktu. To však byly v podstatě zmrazeny všechny fondy, což už neplatí. I tak ale může hrozit, že by výpadek mohl mít pro letošní rozpočet dopad v miliardách korun.

Vůle něco dělat

Velvyslanec si je podle svých slov rovněž dobře vědom, že experti komise bedlivě sledují dění v ČR. Vědí tak i o případech vyšetřování korupce v souvislosti s unijními penězi, kterých se v poslední době řada objevila.

"V zásadě je dobře, že se rozkrylo celé to těžce proniknutelné prostředí, ve kterém se to všechno v České republice odehrávalo... Je tady vidět zřetelná vůle s tím něco dělat. Čili ukazuje se, že sice po nějakém váhaní, ale že ten systém vnitřní očisty začal fungovat, že k tomu existují všechny potřebné mechanismy. Policie funguje tak, jak má. Státní zastupitelství funguje tak, jak má. A zároveň k tomu existuje i politická vůle," podotkl Povejšil.

"Z mého pohledu je to vlastně lepší zpráva, než kdyby přetrvával nějaký netransparentní stav, v němž sice mnozí můžou mít různé pochybnosti, ale není zřetelná vůle s tím cokoli udělat," dodal. "Já samozřejmě jako občan České republiky jsem stejně jako ostatní znepokojen tím, jak netransparentně ten systém mohl fungovat. Ale zase jako občan České republiky se cítím povzbuzen, že prostě konečně se s tím něco děje," podotkl také velvyslanec.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno, čtk

odškodnění

Pane poslanče, dobrý den, co si myslíte o tom, za jakých podmínek chce Praha poskytnout pozůstalým po obětech střelby na FF finanční pomoc? Já si troufnu říci, že je to až nehumánní, a že je celý ten dotazník je jen zástěrkou, jak nepomoci. Zajímalo by mě taky, zda nějaké odškodnění vyplatil stát? M...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Měl ten hokej cenu, když tam nebyli Rusové? Vyoral dal odpověď

15:20 Měl ten hokej cenu, když tam nebyli Rusové? Vyoral dal odpověď

U mistrovství světa, které Česká republika k nemalé radosti místních příznivců hokeje vyhrála, se ča…