Povinné očkování. Anebo ať neočkovaní nesmí nikam. Vojtěchova náměstkyně jasně

10.11.2021 13:14

Nejen přístup ke koronavirovému onemocnění, ale také postoj k očkování jasně dělí společnost. Vláda se snaží dohnat neočkované k vakcíně už jakýmkoliv způsobem. Nyní náměstkyně ministra zdravotnictví Martina Koziar Vašáková uvedla, že osobně podporuje opatření, která omezují neočkované, jako je tomu v Rakousku. Vítala by pak dokonce očkování jako povinnost. Není ale politička, proto může jen doporučovat, připustila.

Povinné očkování. Anebo ať neočkovaní nesmí nikam. Vojtěchova náměstkyně jasně
Foto: Archiv MV
Popisek: Prof. MUDr. Martina Vašáková, Ph.D., přednostka Pneumologické kliniky 1. LF UK a Thomayerovy nemocnice

Novinářům také řekla, že s epidemií se budeme potýkat víceméně do jara příštího roku. „Lze předpokládat, že ta vlna bude určitě pokračovat přes nový rok 2022 do jara. Pokud se ten, kdo nemá příznaky a je mu nad 12 let, nechá naočkovat, tak určitě tu kolektivní imunitu zvýšíme,“ uvedla Vašáková, která je náměstkyní pro zdravotní péči a zároveň předsedkyní České pneumologické a ftizeologické společnosti, České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně. Podle ní jen tak se předejde nastolování drakonických celoplošných opatření.

Osobně pak přitakává strategii Rakouska, ve kterém se od pondělí nesmí do restaurací nebo na kulturní akce či sport jen s negativním testem, lidé musí být naočkovaní. „Mně osobně připadá zcela legitimní a správný systém, co zavádí Rakousko,“ řekla a zároveň připustila, že mají jinak nastavené zákony. „My samozřejmě se musíme pohybovat v rámci našich zákonných norem,“ dodala.

V Rakousku se po ohlášení drakonických opatření zvedl zájem o očkování, podobně jako v České republice, kdy restaurace začaly kontrolovat při vstupu do zařízení průkazy bezinfekčnosti. Dospělým bez kontraindikací zdravotní pojišťovny totiž testy již neplatí. V Česku za posledních 20 dnů je evidováno více než 200 tisíc lidí. Celkově se pak jedná o více než 60 procent lidí.

Vašáková ale jde ve svých úvahách dál. Podle ní je lepší ustanovit očkování jako povinné. Ale jedním dechem dodala, že není politik a může proto jen doporučovat. V tenhle okamžik není podle ní nic lepšího, co by mohlo epidemii zvládnout, než očkování. Vymezila se také k argumentům, že očkovaný může nemoc také přenášet. Podle ní ta pravděpodobnost je čtyřikrát až pětkrát menší.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

COVID

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: sla

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…