Požadavek nové romské strany: Ať nás zaměstnávají polostátní podniky

12.05.2013 7:51

Již v pondělí má vzniknout nová romská strana. Její aktivisté v sobotu rozhodli, že založí levicovou Romskou demokratickou stranu. Týden.cz přinesl rozhovor s šéfem organizačního výboru Miroslavem Tancošem. Ten se domnívá, že polostátní podniky by měly zaměstnávat Romy.

Požadavek nové romské strany: Ať nás zaměstnávají polostátní podniky
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Chanovské sídliště

Do začátku prý nová romská strana dostala z Británie dva miliony korun. "Chceme ukázat majoritní společnosti, že chceme být plnohodnotnými partnery. Narodili jsme se tu, jsme tu doma," řekl k založení nové strany šéf organizačního výboru Miroslav Tancoš. Podle něj jejímu zaregistrování nic nebrání, protože mají přes 2750 podpisů pod peticí a panuje prý i shoda na stanovách, programovém prohlášení a na programu. Nová romská strana si vytkla jako hlavní cíle řešení nezaměstnanosti a bytové politiky.

Stát by mohl dát práci namísto sociálních dávek

Miroslav Tancoš dostal od Týnne.cz otázku, zda zná nějaký způsob jak dosáhnout zaměstnanosti. Ten k tomu řekl, že například Vládní agentura pro sociální začleňování sice dělá mravenčí práci, ale podle něj pořád působí jen v malém rozměru. Proto by prý nová strana chtěla vyvolat jednání se všemi ministry, do jejichž resortů spadají polostátní podniky. „Tam by se mohla najít místa pro naše lidi, například v Lesích ČR,“ myslí si Tancoš.

Podle zakladatelů nové strany prý nejde o to, aby měl při obsazování pracovních míst někdo přednost. „Polostátní podniky by se ale mohly stát hnacím motorem při zaměstnávání sociálně znevýhodněných lidí. Dnes takový podnik vypíše výběrové řízení a v něm zvítězí nějaká firma. Když se přijdete podívat na místo, zjistíte, že tam pracuje padesát Ukrajinců nebo Slováků,“ říká pro Týden.cz Tancoš z přípravného výboru. Místní lidé podle něj práci nemají a stát jim místo ní dává příspěvky na bydlení a sociální dávky.

Bude nás vidět i slyšet

V minulosti byl Miroslav Tancoš u vzniku Romské demokratické sociální strany. K jejímu skončení říká: „Ta strana skončila, když mě v čele partaje vystřídali noví lidé. Neodevzdali audit a stranu rozpustil soud.“ Nyní prý už mají  zájemce o členství v nově vznikající straně. Po registraci plánují uspořádat volební sjezd a nabírat lidi v regionech. Podle Tancoše budou viditelnou stranou. „Nebudeme sedět v kancelářích jako současní politici a budeme vystupovat aktivně, a nejen půl roku před volbami,“ slibuje.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…