Pozdrav účastníkům česko-ruského fóra. Takový, ze kterého budou ve Svobodce šílet

07.06.2018 16:43

Ruský prezident Vladimir Putin pozdravil účastníky Česko-ruského diskusního fóra, jehož první ročník se dnes koná v Praze. Je zaměřeno na spolupráci ve vzdělání a na zpřístupnění dosud uzavřených ruských archivů českým badatelům. Má se stát platformou pro otevřenou, nepolitickou diskusi mezi českými a ruskými experty.

Pozdrav účastníkům česko-ruského fóra. Takový, ze kterého budou ve Svobodce šílet
Foto: Oficiální twitterový účet Vladimira Putina
Popisek: Prezident Ruské federace Vladimir Putin

Putin, jehož poselství dnes zveřejnil Kreml, sdělil, že zájem o fórum projevila vedení univerzit, uznávaní vědci a představitelé kultury. „S potěšením oznamuji, že zájem o účast na fóru mají zájem představitelé vládních úřadů, regionálních orgánů, uznávaní vědci a zástupci kultury,“ stojí v Putinově prohlášení.

Uvádí se v něm rovněž, že tématy fóra jsou jak aktuální každodenní problémy, tak významné historické otázky, informovala ČTK. „Pozornost bude věnována hlavně spolupráci v oblasti vzdělávání a společné práci při záchraně našeho společného kulturního a duchovního dědictví,“ pokračuje poselství. Putin doufá, že diskuse poslouží k „upevnění dvoustranné humanitární spolupráce, jež je tradičně důležitou součástí rusko-českých vztahů“.

Česká strana si od fóra slibuje posun v dlouholeté snaze dostat se k materiálům, které by vyjasnily například osudy českých legionářů, období před počátkem druhé světové války, okolnosti komunistického převratu v roce 1948 či okupace Československa v srpnu 1968. Téma loni při setkání s Putinem otevřel prezident Miloš Zeman.

Proti ustavení fóra se už loni postavili bývalí čeští diplomaté, zástupci nevládního sektoru a odborníci na východní Evropu. Podle nich iniciativa bude sloužit jen jako propagandistický nástroj Moskvy.

Mezi účastníky diskusí budou rektoři několika ruských univerzit nebo ředitel ruské Federální archivní agentury (Rosarchiv) Andrej Artizov. Českou stranu zastoupí například ředitel Ústavu pro studium totalitních režimů Zdeněk Hazdra nebo předseda české části česko-ruské komise historiků a archivářů Jan Němeček.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…