Pozor, Rusové! Budou nás mít v hrsti! Bakalův Kundra odhalil nové informace o kšeftu na Dukovany. Bojí se i Jakub Janda

24.09.2018 9:02

Týdeník Respekt přináší v článku redaktora Ondřeje Kundry nové informace ohledně 200miliardové zakázky na rozšíření dukovanské jaderné elektrárny. Jak magazín zjistil, poradce ministryně průmyslu František Hezoučký poslal lidem ve vedení ČEZ a na ministerstvu průmyslu e-mail lobbující za dostavbu elektrárny ruskou cestou.

Pozor, Rusové! Budou nás mít v hrsti! Bakalův Kundra odhalil nové informace o kšeftu na Dukovany. Bojí se i Jakub Janda
Foto: Radim Panenka
Popisek: Jaderná elektrárna Dukovany

Hezoučký odeslal e-mail z adresy společnosti, pro kterou dřív pracoval a od níž je dodnes placen za ad hoc projekty. Konzultantská společnost v mnoha koutech světa pracuje právě pro Rusy. Ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková se podle všeho rozhodla Hezoučkého kvůli e-mailu propustit, on sám však o něčem takovém neví. Bližší informace o e-mailu pak známy nejsou, jak uvádí vedení ČEZu i ministerstva, jde o interní komunikaci. 

Anketa

Jak raději pomoci sirotkům ze Sýrie?

hlasovalo: 14718 lidí

I když se Andrej Babiš (ANO) nechává slyšet, že u dostavby jaderné elektrárny preferuje veřejnou soutěž, vypadá to, že vítězem by měla být společnost z Ruska Rosatom. Tu velmi výrazně prosazuje prezident Miloš Zeman. 

„To, že Babišova vláda v červnu ani nikdy jindy nenařídila ministerstvu průmyslu připravit vedle mezivládní dohody i podklady pro vypsání klasického veřejného tendru mířícího na všechny potenciální zájemce (v Česku připadají do úvahy firmy z Francie, Jižní Koreje, USA/Japonska, Číny a Ruska), rozviřuje v odborných kruzích spekulace, že kabinet má již svého favorita. Mezivládní dohodou by se mohl chtít vyhnout časově zdlouhavější veřejné soutěži, kde by museli poměřovat síly všichni zájemci,“ podotýká k celé věci Respekt. Ministryně pak jen dodává, že dává dohromady v celé věci podklady a vše se bude vyhodnocovat. „Nekloním se na žádnou stranu,“ říká Nováková.

Reportér vydavatelství Economia David Klimeš se přitom již před necelými 14 dny ve svém videokomentáři věnoval tomu, jak podle něj běžíme vstříc ruské dostavbě jaderné elektrárny Dukovany.

Dostavba jaderné elektrárny je byznys za více než 200 miliard korun. „Náš pan prezident by si strašně přál, aby to dostal ruský Rosatom bez nějaké velké soutěže. Já si myslím, že nakonec si to Andrej Babiš nelajsne a bude tu otevřená soutěž. Což ruskému Rosatomu nemusí vůbec vadit,“ míní Klimeš.

„Rusové se v posledních letech stali lídrem v dodávkách velkých jaderných komplexů po celém světě,“ zmínil také Klimeš. „Šance pro Rosatom jsou opravdu velké,“ sdělil Klimeš. Vládní garnituře Andreje Babiše (ANO) jde podle něj jen o to, aby daná firma dodala reference. 

„To není nic jiného než to, že firma přinese důkaz, že něco podobného postavila v nějakém jiném státě na světě. Česká firma Škoda jaderné strojírenství je kousek od velkého úspěchu na východě Ukrajiny. Jenže tato firma není česká, ale ruská,“ podotkl dále Klimeš. 

„Když se měl dostavovat Temelín, tak Rusové udělali konsorcium s jinou ruskou firmou Škoda jaderné strojírenství a byli jedni z favoritů. Co se asi stane teď, když se budou dostavovat Dukovany? No ano...“ poznamenal Klimeš. „Je naprosto tristní, že když se prodávala v roce 2004 Škoda jaderné strojírenství, nebyl nikdo schopen nic říct. V této chvíli se ocitáme v situaci, kdy jasným favoritem dostavby Dukovany je Rosatom. A to je podle mě tragédie, nejenom z hlediska národní bezpečnosti, ale i z hlediska vývoje českého jaderného strojírenství. Krachu státu zdar,“ zakončil Klimeš.

Video najdete ZDE.

"Prezident Zeman, jinak také ruský sluha v ČR, nás na jednání vlády označil za příklad 'neužitečnou nevládní organizaci'. Mám z toho radost. Pro zájmy těch, kterým slouží, jsme skutečně velmi 'neužitečnou' a otevřeně nepřátelskou organizací," rozepsal se pak také Jakub Janda z lobbistického spolku Evropské hodnoty. 

"Od roku 2015 rozkrýváme a vysvětlujeme, jak prezident ČR slouží Ruské federaci jako její trojský kůň v našem ústavním systému. Shromáždili jsme přes padesát příkladů jeho služby Kremlu. Nyní se snaží dotlačit vládu, aby dala zakázku na 200+ miliard korun na stavbu jaderných reaktorů Rosatomu. Bez tendru, rychle pod stolem pod rouškem "mezivládní dohody", což je přesně to jak to Rusko udělalo v Maďarsku s projektem Paks 2," dodal.

"Ruská investice do Miloše Zemana se vyplácí. Shrňme si, co je veřejně známo: Víme, že Miloše Zemana začal po roce 2003 vodit ruský oligarcha Vladimir Jakunin, pravidelné placené dovolené na Rhodosu. Víme, že vedle Zemana se najednou objevil Martin Nejedlý, který dekádu pracoval v moskevských oligarchických kruzích. Nejedlý Zemanovi vedl a zařídil jeho stranu a obě prezidentské kampaně. Když měl problém, ruské peníze Lukoilu ho z něj vykoupily. Dnes šéfporadce prezidenta Nejedlý v Česku lobuje za Rosatom tak, aby megazakázku na české jaderné elektrárny dostali Rusové. Dodnes netušíme, odkud je pan Nejedlý placen. Více než šest let. Zemanovu kampaň výrazně platila firma, za kterou jedná právník Putinova úzkého kruhu oligarchů. Zeman už od roku 2014 plnohodnotně a systematicky hájí ruské zájmy na mezinárodní scéně. Cokoliv Kreml řekne, Zeman téměř doslova zopakuje. Dnes máme vládu závislou na straně, která Moskvě slouží loajálně od svého založení od roku 1921. Hrad se dnes snaží Česko zavázat Rusům - pomocí obří zakázky na jaderné elektrárny, která by se bez tendru dala napřímo Rosatomu. Rusové ví, že jim běží čas. Jejich Zeman na Hradě nebude navždy. Proto tolik tlačí, aby jsme se jim v jaderné energetice zavázali co nejdříve," podotkl Janda.

"Je tedy naprosto pochopitelné, proč Zeman útočí na organizace, které systematicky popisují vlastizradu. Jednou se naše děti budou v učebnicích učit, jak si český národ nechal vládnout prezidentem, který sloužil nepřátelské diktatuře a skoro nikomu to nevadilo," uzavřel.

Celý příspěvek Jakuba Jandy:

Prezident Zeman, jinak také ruský sluha v ČR, nás na jednání vlády označil za příklad "neužitečnou nevládní organizaci".

Mám z toho radost. Pro zájmy těch, kterým slouží, jsme skutečně velmi "neužitečnou" a otevřeně nepřátelskou organizací.

Od roku 2015 rozkrýváme a vysvětlujeme, jak prezident ČR slouží Ruské federaci jako její trojský kůň v našem ústavním systému. Shromáždili jsme přes padesát příkladů jeho služby Kremlu.

Nyní se snaží dotlačit vládu, aby dala zakázku na 200+ miliard korun na stavbu jaderných reaktorů Rosatomu. Bez tendru, rychle pod stolem pod rouškem "mezivládní dohody", což je přesně to jak to Rusko udělalo v Maďarsku s projektem Paks 2.

Ruská investice do Miloše Zemana se vyplácí. Shrňme si, co je veřejně známo:

- Víme, že Miloše Zemana začal po roce 2003 vodit ruský oligarcha Vladimir Jakunin, pravidelné placené dovolené na Rhodosu.

- Víme, že vedle Zemana se najednou objevil Martin Nejedlý, který dekádu pracoval v moskevských oligarchických kruzích. Nejedlý Zemanovi vedl a zařídil jeho stranu a obě prezidentské kampaně. Když měl problém, ruské peníze Lukoilu ho z něj vykoupily.

- Dnes šéfporadce prezidenta Nejedlý v Česku lobuje za Rosatom tak, aby megazakázku na české jaderné elektrárny dostali Rusové.

- Dodnes netušíme, odkud je pan Nejedlý placen. Více než šest let.

- Zemanovu kampaň výrazně platila firma, za kterou jedná právník Putinova úzkého kruhu oligarchů.

- Zeman už od roku 2014 plnohodnotně a systematicky hájí ruské zájmy na mezinárodní scéně. Cokoliv Kreml řekne, Zeman téměř doslova zopakuje.

- Dnes máme vládu závislou na straně, která Moskvě slouží loajálně od svého založení od roku 1921.

- Hrad se dnes snaží Česko zavázat Rusům - pomocí obří zakázky na jaderné elektrárny, která by se bez tendru dala napřímo Rosatomu.

- Rusové ví, že jim běží čas. Jejich Zeman na Hradě nebude navždy. Proto tolik tlačí, aby jsme se jim v jaderné energetice zavázali co nejdříve.

---------
Je tedy naprosto pochopitelné, proč Zeman útočí na organizace, které systematicky popisují vlastizradu. Jednou se naše děti budou v učebnicích učit, jak si český národ nechal vládnout prezidentem, který sloužil nepřátelské diktatuře a skoro nikomu to nevadilo.

reklama

autor: vef

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …