Pozor na SPD! varuje vnitro. Sorosovci oceněný Bakalův novinář vynesl od Metnara dokument

30.05.2018 7:57

Svoboda a přímá demokracie je prý ještě větší hrozbou než klasický extremismus. Podle titulku serveru Aktuálně.cz k tomu došli experti z Ministerstva vnitra. Z textu však vyplývá, že zpráva, která to má tvrdit, je zatím interním pracovním materiálem a navíc se v ní výslovně říká, že SPD extremistickým subjektem není.

Pozor na SPD! varuje vnitro. Sorosovci oceněný Bakalův novinář vynesl od Metnara dokument
Foto: mvcr.cz
Popisek: Ministerstvo vnitra ČR

Text zpracoval redaktor Aktuálně.cz Jakub Zelenka, čerstvý laureát Novinářské křepelky a rovněž Novinářské ceny Sorosovy nadace OSF, kterou dostal za „unikátní projekt o dezinformacích“. Redaktor Zelenka hned na úvod tvrdí, že alarmující zpráva o nebezpečnosti hnutí SPD je zdržována ministrem Metnarem (od příslušného odboru ji prý už má na stole, ale odkládá její podepsání), aby po schválení vládou vyšla až po vnitrostranickém referendu, ve kterém ČSSD hlasuje o vstupu do Babišovy vlády.

Anketa

Ohrožuje Okamurova SPD českou demokracii?

6%
94%
hlasovalo: 13663 lidí

Server Aktuálně.cz měl prý možnost do zprávy, která stále ještě nemá definitivní podobu (musí projít připomínkovým řízením ostatních ministerstev a nakonec hlasováním na vládě), nahlédnout. A co tedy na vnitru vyčetl?

„Dosud zprávy Ministerstva vnitra o extremismu kolem hnutí SPD jen našlapovaly a upozorňovaly především na jeho protiuprchlickou rétoriku. Letos je v dokumentu čtvrté nejsilnější sněmovní straně věnována stránka a půl,“ píše Zelenka.

CELÝ TEXT JAKUBA ZELENKY ZDE

Ačkoliv v titulku text avizuje, že „SPD je větší hrozba než tradiční extremisté“, v textu se můžeme dočíst, že podle Ministerstva vnitra SPD není extremistickým subjektem. „Vybírá si ale podobná témata jako pravicoví extremisté a nezřídka k nim zaujímá i podobné názory. V některých případech jsou vyjádření představitelů SPD i radikálnější než vyjádření představitelů tradičních pravicově extremistických stran,“ cituje Zelenka z neveřejné a doposud nikoliv definitivní zprávy.

Dokument podle Zelenky také upozorňuje, že hlavním nebezpečím přestávají být „tradičně extremistické“ strany, ale stávají se jím strany „xenofobně populistické“. Redaktor připouští, že SPD v textu není v této souvislosti jmenována, ale souvislost našel v tom, že „z Okamurova hnutí občas zazní rasistické a xenofobní poznámky“.

Ve zprávě, respektive v její pracovní verzi, která leží na ministrově stole, je podle Zelenky také obsaženo varování, že „populisté a extremisté chtějí ovlivňovat strategická rozhodnutí v oblasti bezpečnosti, tedy například členství v NATO či Evropské unii“.

Ministr Lubomír Metnar prý připustil, že ve zprávě jsou „nějaké zmínky“ o SPD, podrobněji je však nechtěl komentovat, protože zprávu ještě nemá prostudovanou. Rozhodně však odmítl, že by důvodem pozdějšího zveřejnění, než bylo v posledních letech obvyklé, byly zmínky o SPD. Informaci, že Metnar vše zdržuje kvůli Okamurovu hnutí, však prý Zelenkovi potvrdily „čtyři vysoce důvěryhodné zdroje z vnitra“.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…