Pozor na hubu! To se říkat nesmí. Němci mají strach říkat, co si myslí, zde jsou čísla

05.08.2019 14:30

V Německu sice stále existuje svoboda slova, je dokonce zakotvena v ústavě, ale skutečnost je taková, že stále více Němců zvažuje, co kde říká. Ukázal to průzkum organizace Institut für Demoskopie Allensbach, na který upozornil deník Frankfurter Allgemeine Zeitung. Podle tohoto průzkumu se celé dvě třetiny Němců domnívají, že si musí dávat pozor na ústa. Na sociálních sítích tato informace vzbudila značný rozruch.

Pozor na hubu! To se říkat nesmí. Němci mají strach říkat, co si myslí, zde jsou čísla
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka Německé spolkové republiky

Organizace Institut für Demoskopie Allensbach (institut pro výzkum veřejného mínění) uveřejnila průzkum, podle něhož se dvě třetiny Němců domnívají, že si musí dávat pozor na to, co říkají a kde to říkají. Formálně sice v Německu nadále platí svoboda slova, jenže realita je taková, že se Němci nechtějí vyjadřovat zcela otevřeně. Zvláště ne na sociálních sítích.

Anketa

Je Putinovo Rusko ,,Říše zla"?

6%
94%
hlasovalo: 26739 lidí

„Z 1 283 respondentů 63 procent uvedlo, že existuje mnoho nepsaných zákonů, které názory jsou přijatelné a které jsou tabu. Mezi citlivá témata patřili uprchlíci, islám, nacistická éra a Židé, pravicový extremismus a vlastenectví. Rovněž v otázkách homosexuality a genderu se lze vyjadřovat pouze opatrně,“ upozornil časopis.

Přes 40 procent Němců má za to, že k faktickému rozšíření cenzury zapříčinil příliš důrazný tlak na politickou korektnost. Tlak na ni považuje většina Němců za přehnaně silný. „57 procent respondentů se cítí být obtěžováno novými sociálními normami a předpisy,“ lze se dál dočíst v článku.

Jen 18 procent respondentů se domnívá, že mohou na veřejnosti mluvit zcela svobodně. Dalších 58 procent lidí se domnívá, že lze na veřejnosti mluvit téměř svobodně, s opatrností u několika konkrétních témat. Dalších 20 procent lidí má za to, že si musí dávat pozor na jazyk u mnoha témat.

Za jeden z nesvobodnějších prostorů, kde se mohou relativně volně šířit názory, patří podle obecných představ internet, ale 63 procent dotázaných se domnívá, že si musí dávat pozor, co píšou, především na internetu.

Lidé mají dokonce pocit, že je kdosi sleduje a hodnotí, jak se vyjadřují. Snad za to může chování provozovatelů sociálních sítí, kteří blokují různé názory, dospějí-li k tomu, že odporují pravidlům, podle kterých se na sociálních sítích lze projevovat.

Právě na sociálních sítích vzbudila informace o obavách Němců značnou pozornost.

Poslanec zvolený za hnutí ANO Patrik Nacher z informace, že jen 18 procent Němců má za to, že se mohou vyjadřovat svobodně, dovodil, že 82 procent se bojí svobodně vyjadřovat. A zdůraznil, že by si ani trochu nepřál, aby se právě v této věci Česko jednou podobalo Německu.

„Podle průzkumu se 82 % lidí bojí na veřejnosti říct svůj názor. Ne, to není průzkum z daleké totalitní země, ale z Německa. Z toho Německa, o kterém jsme si po revoluci říkali, jak by bylo fajn ho dohnat. Já bych ho teda v tomto rozhodně dohnat nechtěl,“ napsal Nacher na Facebooku.

Nad čísly kroutila hlavou také editorka serveru Expres.cz Barbora Koukalová. „Život v Německu je v pořádku a vůbec nic se u nás neděje a žádnou změnu nepociťujeme, ale...“ napsala doslova.

Mluvčí prezidenta Miloše Zemana Jiří Ovčáček dodal, že by podobná čísla očekával v někdejším komunistickém východním Německu, ale ne v dnešní Spolkové republice Německo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…