Pozor na rozmáchlého partnera. Komentátor varuje ČSSD a lidovce

13.12.2013 11:41

Vyjednávání o koaliční spolupráci je jako soustava kruhů. Ten největší vznikal na jasném základě, musely se sejít strany, které jednoznačně daly přednost dohodě před předčasnými volbami. Výstavba druhého kruhu měla přesvědčit lidi, že v politice existují partaje, které jsou schopny se dohodnout na programu, píše ve svém komentáři pro Právo Alexandr Mitrofanov.

Pozor na rozmáchlého partnera. Komentátor varuje ČSSD a lidovce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Další kolo povolebních vyjednávání mezi ČSSD a hnutí ANO. Tentokráte o ekonomických otázkách. Dohoda se prý blíží

Dohodnout se na programu přitom nebylo podle komentátora Alexandra Mitrofanova nic mimořádného a tato druhá etapa bez zvláštních obtíží také doběhla. "Obsah koaliční dohody dosvědčuje, že se tam ocitly priority všech tří partnerů. Pochopitelně zdaleka ne stoprocentně, ale dost významně na to, že jde o tříčlennou, tedy složitější koalici," podotýká komentátor.

Na poslední chvíli přijali všichni vyjednavači kompromis. Minimální daň pro živnostníky, kteří nevykazují zisk, byla nahrazena bodem, že nebudou mít nárok na daňové zvýhodnění. Z hlediska zaměstnanců, které hájí ČSSD, by si živnostníci sice podle sociální demokracie zasloužili větší bič, aby spravedlivěji přispívali do státní pokladny, nicméně vznikne-li podle Mitrofanova touto dohodou šance na větší důvěryhodnost kabinetu, nebylo by to k zahození.

Pozor na skřípání soukolí

Komentátor ale varuje před okamžikem, kdy se začne vyjednávat o počtu křesel pro každého partnera, pak se prý staneme možná svědky dosud největšího skřípání v soukolí. A připomíná slova poslance ANO Jaroslava Faltýnka, který přiznal sympatie vůči postoji Tomia Okamury, a reakce Andreje Babiše, které se podle něj nesla v duchu leninského odsudku Parlamentu coby žvanírny.

Mitrofanov z toho vyvozuje, že sociální demokraté a lidovci mají důvod k obavám. "Že jim pracně vystavěné kruhy může zrušit rozmáchlý partner pěkně zevnitř," uzavírá svůj komentář pro deník Právo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…