Pozor na to, co Rusům podepisujete! Zelenskyj varoval občany okupovaných území

22.04.2022 7:20 | Ze sítí

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj znovu promluvil ke svým občanům i ke světu. Tentokrát také k Rusům. Sdělil jim, že kvůli válce, kterou rozpoutal na Ukrajině Vladimir Putin, budou tak chudí, jako byli už v časech bolševické revoluce z roku 1917. Ale nezůstal jen u toho. Odmítl sdělení Rusů, že ovládli celý Mariupol.

Pozor na to, co Rusům podepisujete! Zelenskyj varoval občany okupovaných území
Foto: Volodymyr Zelenskyj FB
Popisek: Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Tentokrát ukrajinský prezident začal poděkováním předsedům vlád Španělska a Dánska, kteří dorazili do Kyjeva. Jak Španělsko, tak Dánsko Ukrajince v jejich obraně proti ruským agresorům podporují a Zelenskyj za to oběma zemím poděkoval. Ale také jim sdělil, že by měli v aplikaci sankcí proti Rusku zajít ještě dál a měli by konečně přestat odebírat ruskou ropu a konečně z mezinárodního platebního systému SWIFT odstřihnout všechny ruské banky.

„Předseda vlády Dánska prohlásil, že je připraven podpořit program poválečné obnovy Ukrajiny, zejména rekonstrukci a rozvoj Mykolajiva a loďařského průmyslu Ukrajiny. Dovolte mi připomenout, že toto je směr rekonstrukce, který jsem navrhoval, když jsem v březnu mluvil k parlamentu a lidu Dánska,“ prozradil Zelenskyj.

Promluvil prý také k portugalským poslancům a dostal prostor také na jednání mimořádného jarního zasedání Světové banky.

Za další schválený balík vojenské pomoci poděkoval Spojeným státům.  

Anketa

Zaslouží si ředitel BIS Michal Koudelka státní vyznamenání?

2%
95%
hlasovalo: 42649 lidí
Poté konstatoval, že situace na jihu a na východě Ukrajiny je stále velmi složitá. Rusové se prý snaží v obou regionech dokonce naverbovat nové vojáky do své invazní armády, ale podle ukrajinského prezidenta jsou v této snaze Rusové bez šance.

„Žádný z těchto kroků nepomůže Rusku ve válce proti našemu státu. Mohou pouze oddálit nevyhnutelné – dobu, kdy útočníci budou muset opustit naše území. Zejména Mariupol. Město, které nadále vzdoruje Rusku. Navzdory všemu, co okupanti říkají,“ zdůraznil Zelenskyj.

Obyvatele Chersonské a Záporožské oblasti nabádal, aby byli opatrní, co ruským okupantům podepisují a varoval je, že se nesmí nechat vtáhnout do ruské hry s referendem v těchto regionech. A Rusům sdělil, ať na jakoukoli anexi dalšího ukrajinského území rychle zapomenou. „Jinak učiníte svou zemi tak chudou, jakou Rusko nebylo od občanské války v roce 1917,“ konstatoval bez obalu.

Poté si posteskl, že Rusové odmítli návrh na velikonoční příměří v čase pravoslavných Velikonoc. To podle něj ukazuje jejich skutečný neblahý vztah ke křesťanské víře. Zelenskyj však zdůraznil, že tak jako Ježíš o Velikonocích přinesl naději na vzkříšení, i Ukrajinci dosáhnou vítězství a dočkají se míru pro svou zemi.

Nakonec se opět poklonil všem, kdo brání Ukrajinu, i těm, kteří v boji za svou vlast padli.

„Sláva Ukrajině!“ zvolal na závěr.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…