Pozor na změnu lisabonské smlouvy, varoval Schwarzenberg

08.12.2011 11:43

Před změnami stávající smlouvy o fungování Evropské unie varovali v rozhovoru pro německý týdeník Die Zeit český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg a jeho švédský protějšek Carl Bildt. Znovu upozornili, že změny by vyžadovaly komplikovaný schvalovací proces včetně referend. Vyslovili se rovněž pro pokračující rozšiřování EU o země jihovýchodní Evropy a také o Turecko.

Pozor na změnu lisabonské smlouvy, varoval Schwarzenberg
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg

Změny lisabonské smlouvy směrem k posílení rozpočtového dohledu a prohloubení fiskální disciplíny v zemích EU prosazují zejména Německo a Francie. O tématu se bude hovořit i na pátečním summitu EU v Bruselu.

Schwarzenberg už ve středu na okraj jednání s kolegy ze zemí NATO v Bruselu varoval, že o případné změně lisabonské smlouvy by v České republice muselo být referendum.

"Opravdu chceme v momentě, kdy je pověst evropského projektu na nejnižším bodě, riskovat nová hlasování v jednotlivých zemích? To se mi zdá velmi smělé," řekl Schwarzenberg v rozhovoru pro Die Zeit.

Bildt hájí Merkelovou

Skepticky se ke změnám evropských smluv vyjádřil rovněž Bildt, podle něhož by například byly zpochybněny principy parlamentní demokracie, kdyby Evropský soudní dvůr kontroloval rozpočtová rozhodnutí jednotlivých parlamentů.

Bildt však také hájí německou kancléřku Angelu Merkelovou v jejím úsilí o záchranu eura. "Z historických důvodů Němce buď vychvalujeme do nebes, nebo je obviňujeme. Ale to je příliš jednoduché. Nelze Berlínu vyčítat politické chyby Atén a Říma," řekl Bildt. Připomněl však také, že před několika lety i samotné Německo porušovalo pravidla paktu stability a růstu. "Když pravidla porušují zrovna ti, co je píší, oslabuje to disciplínu celého systému," dodal Bildt.

Rozšiřujme. A rychle

Schwarzenberg i Bild rovněž vyslovili názor, že EU by se měla rozšířit o další země jižní a východní Evropy a o Turecko, a to navzdory současné krizi eurozóny. "Musíme teď pokud možno co nejvíc urychlit přijímání balkánských států a musíme také velmi odpovědně myslet na přijetí Turecka, Ukrajiny a dlouhodobě snad i Běloruska. To je proces na desetiletí, ale nikdy to nesmíme pustit ze zřetele," řekl Schwarzenberg.

Bildt podotkl, že Turecko má nejdynamičtější hospodářství v Evropě a demografický potenciál, který Evropa naléhavě potřebuje.

"Vyslovujeme se hlasitě a zřetelně pro to, aby tento proces pokračoval. Ostych před dalším přijímáním je ostychem bohatých před vpuštěním chudých příbuzných do svého domu," poznamenal šéf české diplomacie.

Čtěte:

Schwarzenberg straší Čechy: Váš luxus brzy skončí

Schwarzenberg prezidentem? Nemá šanci, shodli se politologové

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: par, čtk

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…