Pozor, převaha Ruska. Na Ukrajině jinak. Novinář Primy přímo z místa

12.05.2022 8:52 | Ze sítí

I když v českých médiích i na sociálních sítích slyšíme o dezolátním stavu ruské armády na Ukrajině, podle zpravodaje Matyáše Zrna, který se v barvách CNN Prima News pohyboval po válečné zóně, je v první linii naopak cítit vůči ruským vojákům velký respekt. A stále mají převahu v klasických zbraních, která se ale trochu stírá tím, že tato válka je podle něj „válkou dronů“.

Pozor, převaha Ruska. Na Ukrajině jinak. Novinář Primy přímo z místa
Foto: Repro Youtube
Popisek: Kulomet DShK v akci

Anketa

Souhlasíte s trvalým umístěním vojsk jiných členských států NATO na území ČR?

4%
95%
hlasovalo: 47753 lidí

Zahraniční zpravodaj CNN Prima News Matyáš Zrno se pohybuje od počátku války po Ukrajině a v posledních dnech se dostal až téměř k linii dotyku. Na twitteru prezentoval několik svých postřehů přímo z místa.

Za prvé jej překvapilo velké množství mužů staršího věku v pozicích šoférů, mechaniků nebo stráží na check pointech. Ve skupině 18–60 je podle něj využito skutečně maximum lidské síly.

Druhým postřehem je, že v první linii mají ruští bojovníci docela slušný respekt. „Nesmíme se nechat zmást záběry na ty zajaté nešťastníky z počátku. Obě strany mají dobré i špatné jednotky,“ upozorňuje Zrno, který si v průběhu války získal respekt i svými poutavými rozhovory ve studiu, třeba s analytikem Lukášem Visingrem.

I Ukrajinci podle něj mají klasické válečné problémy se zásobováním a i oni si stěžují na špatné velení.

 

 

„Na rozdíl od Rusů tu ale funguje organizace zezdola – dobrovolníci všeho druhu shánějí materiál a vozí ho na frontu (uniformy, vesty, jídlo),“ povšiml se reportér Primy. Stížnosti vojáků zaznívaly především z obsazeného Azovstalu v Mariupolu a v Praze se kvůli tomu pohádal Miroslav Kalousek s fanoušky prezidenta Zelenského.

„Rusové mají přes všechny ztráty stále nekonečné množství těžké techniky,“ pokračuje korespondent ve svých postřezích. Ale ani Ukrajinci na tom nejsou úplně beznadějně, i když materiální převaha v kvantitě je podle něj pořád na straně Ruska.
Poslední Zrnův postřeh se týká způsobu boje, který na východě Ukrajiny právě probíhá. „Je to fakt válka dronů – je to o tom najít protivníka a dát GPS dělostřelcům,“ analyzuje.

Drony turecké značky Bayractar se také staly nejdiskutovanější zbraní a největším hitem války.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jav

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…