Pozorovatelé z ciziny naše předčasné volby kontrolovat nebudou

02.10.2013 18:44

Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě nevyšle pozorovatelskou misi na předčasné sněmovní volby v Česku. OBSE obdržela pozvání z české strany, má již ale závazky jinde, uvedl mluvčí OBSE Tomáš Rymer. V době českých voleb se konají například prezidentské volby v Gruzii.

Pozorovatelé z ciziny naše předčasné volby kontrolovat nebudou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební účast je podle odhadů vysoká

Pozorovatelé zkoumají během hlasování lidí průhlednost, kvalitu legislativy, důvěru politických stran v regulérnost voleb, otevřenost a svobodu médií. OBSE využívá pozvání a vysílá mise ne ve všech, ale pouze ve vybraných případech. V Česku byli pozorovatelé na začátku roku, kdy se konaly historicky první přímé volby prezidenta.

Organizace vznikla v roce 1995

Byli tu také v roce 2010 během sněmovních voleb. Předtím v roce 2006 na sněmovních volbách nebyli. Přijeli se podívat také na volby do Evropského parlamentu v roce 2009 a nechyběli ani při parlamentních volbách v roce 2002 a 1998.

OBSE vznikla roku 1995 transformací Konference o bezpečnosti a spolupráci v Evropě, která o dvě desetiletí dříve přinesla posílení stability v Evropě rozdělené na západní a východní blok. Jejím cílem je posílení evropské bezpečnosti, upevnění lidských práv, demokracie a zásad právního státu a spolupráce zejména v oblasti hospodářství, vědy, techniky a ekologie.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: lze, čtk

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …