Pozvracené záchody a extremisté? Jiné informace o pochodu v Polsku, než přinesla média. A VIDEO

12.11.2018 9:10

V neděli, čtrnáct dní po České republice, slavili i v Polsku sto let od obnovení státnosti. V zemi, kde se opozice nedokáže shodnout s vládou prakticky na ničem a díky svým konexím v Bruselu v čele s Donaldem Tuskem úspěšně vykresluje dnešní Polsko jako ukrutnou pravicovou diktaturu, však ani toto výročí neproběhlo v klidu.

Pozvracené záchody a extremisté? Jiné informace o pochodu v Polsku, než přinesla média. A VIDEO
Foto: YouTube.com
Popisek: Pochod polských vlastenců

Centrem oslav je jako tradičně metropole Varšava. Jenže letos do plánování razantně vstoupilo vedení města pocházející z levicově liberální opoziční Občanské platformy. Zamítlo například velký průvod městem, nazývaný „Pochod nezávislosti“, který tradičně patří k vrcholům oslav.

Již v minulých letech jsme popisovali tento fascinující zážitek, kdy se s národními vlajkami sejdou statisíce Poláků a procházejí svým hlavním městem. Video ukazuje například v roce 2015, kterak na mostě přes Vislu hustý dav procházel téměř hodinu.

Anketa

Dostane se při příštích sněmovních volbách ČSSD do Poslanecké sněmovny?

12%
88%
hlasovalo: 5956 lidí

Pochod nezávislosti je tradicí, dodržující se v Polsku pravidelné již od roku 1989. Účelem je demonstrovat na státní svátek národní hrdost a svornost všech skupin polské společnosti. Jenže právě tato „svornost“ je v poslední době značně problematická.

Střídání vlád mezi konzervativní stranou Právo a spravedlnost a levicově liberální Občanskou platformou přináší vždy dramatické čistky a účtování, které postupně přerostlo ve velmi napjaté vztahy mezi oběma hlavními stranami politického spektra. Střídání u vlády na podzim 2015 bylo provázeno velkými naschvály s obou stran a vztah vlády s opozicí je od té doby velmi vypjatý. Vše ještě vyostřuje fakt, že bývalý premiér Občanské platformy Donald Tusk se stal prezidentem Evropské unie a vláda jej obviňuje, že své pozice využívá k podpoře „své“ strany a ovlivňování vnitropolských záležitostí. Někteří s tím spojují i tvrdou kritiku, které polská vláda čelí ze strany Evropské unie, v poslední době zejména kvůli justiční reformě.

Pochod nezávislosti je liberální opozici trnem v oku dlouhodobě, kritizuje jej jako akci, kde dostává prostor extrémní národovská pravice. I letos byl průvod dopředu hlavním evropským mediálním proudem prezentován jako sešlost neonacistů. Opozicí ovládaná varšavská radnice se proto v týdnu rozhodla nedělní průvod zakázat. Nakonec jej narychlo zaštítila vláda a v čele průvodu šli prezident Duda a premiér Morawiecki.

Podle zpráv médií se v tradičním průvodu sešlo na 200 tisíc Poláků. Ačkoliv prezident Andrzej Duda v úvodu vyzval Poláky, aby odložili neshody, média si na záběrech vybírala příznivce radikální pravice a připomínala, že na akci dorazili například ze Slovenska zástupci strany Mariana Kotleby. Prezentaci průvodu jako bizarní sešlosti vyšperkovaly v Česku například Lidové noviny zprávami o tom, kterak jeden z českých hostů, jedoucí oslavit polský svátek, ve vlaku pozvracel toaletu.

Obsáhlé zpravodajství, z něhož je možné si udělat relevantní obrázek, nabízí na Facebooku televize Raptor TV. Zde je možné shlédnout video ukazující skutečnou podstatu celé akce.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…