Práce na novém systému k elektronickým dálničním známkám jdou podle plánu, uvedl organizátor akce Tomáš Vondráček

25.01.2020 18:59

Práce na novém IT systému k elektronickým dálničním známkám, kterých se v rámci veřejného hackathonu účastní 60 programátorů, zatím pokračují podle plánu, řekl dnes ČTK organizátor akce Tomáš Vondráček. Podle něj jsou hotova základní rozhraní e-shopu, nyní je bude nutné propojit s dalšími částmi systému. Programátoři zahájili práce v pátek v 18:00, hotovo chtějí mít v neděli v podvečer.

Práce na novém systému k elektronickým dálničním známkám jdou podle plánu, uvedl organizátor akce Tomáš Vondráček
Foto: kr-stredocesky.cz
Popisek: Počítač

Při hackathonu pracují vývojáři ve vymezeném čase na řešení konkrétního problému nebo na vytvoření zadaného softwarového projektu. Systém, na kterém nyní pracují, by podle organizátorů mohl být náhradou za zakázku na IT, jehož dodavatelem měla být za 401 milionů korun firma Asseco Central Europe. Stát však kritizovanou zakázku zruší.

„Jedeme podle plánu, i když s mírnými odchylkami. Některé části postupují rychleji, než jsme čekali, jiné jsou naopak o něco složitější. Nálada je ale mírně optimistická,“ řekl dnes po téměř 17 hodinách akce Vondráček.

Programátorům se podle něj podařilo vytvořit základní body systému, které chtějí během dnešního dne postupně navzájem propojit s dalšími, například s platebními bránami nebo CORE systémy. „Dostali jsme se před kritickou část, nyní musíme zajistit, aby jednotlivé části mezi sebou komunikovaly,“ podotkl Vondráček. Programátoři podle něj budou dnes pracovat tak dlouho, dokud systémy nebudou spolupracovat. V neděli se pak chtějí věnovat dodělávkám a vyladění systému. „Tyto detaily jsou často rozhodující,“ upozornil.

Vondráček zároveň přiznal, že během noci se vyskytly menší problémy v souvislosti s potřebou speciálního nástroje na hledání v databázích, kterých v ČR mnoho není. „Při normální situaci bychom si s tím dokázali poradit sami, ale vzhledem k časovému presu jsem na síti LinkedIn napsal výzvu, zda by nám s tím někdo mohl pomoci,“ dodal.

Akci by měli zřejmě během neděle navštívit mimo jiné i premiér Andrej Babiš (ANO) nebo nový ministr dopravy Karel Havlíček (za ANO).

Zakázka na informační systém a e-shop s elektronickými dálničními známkami stála křeslo ministra dopravy Vladimíra Kremlíka (za ANO). Podle odborníků i politiků je výrazně předražená, navíc nevzešla z otevřeného tendru. Kremlíkův nástupce Havlíček oznámil, že zakázka bude po dohodě s firmou Asseco zrušena. Stát vyhlásí novou, která bude výrazně přepracována.

Vondráček je majitelem české pobočky reklamní agentury WMC a digitální agentury Actum.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…