Prachař a Stanjura se před Moravcem přeli o mýtném systému

09.03.2014 14:31

V závěrečné části Otázek Václava Moravce se diskutovalo o osudu výběru mýtného a vysokých cenách za dálnice. Diskutovali ministr dopravy Antonín Prachař (ANO) a exministr Zbyněk Stanjura (ODS).

Prachař a Stanjura se před Moravcem přeli o mýtném systému
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dálnice D1 na Chodově

Oba politici se v pořadu shodli, že je potřeba vypisovat tendr na zhruba deset let. Smlouva se současným provozovatelem mýtných bran, firmou Kapsch, skončí na konci roku 2016.

Musíme najít systém, který využije to, co má stát v majetku

„Stát zaplatil a převzal infrastrukturu spojenou s mýtnými branami. Musíme najít takový systém, který využije to, co stát má v majetku, a využije efektivní zpoplatnění,“ zdůraznil ministr dopravy Prachař.

Vláda premiéra Petra Nečase uložila na začátku července 2012 tehdejšímu ministru dopravy Pavlu Dobešovi, aby vypracoval „Koncepci výběru mýta po roce 2016“. Materiál nepředložil, 3. prosince odstoupil a vystřídal jej Zbyněk Stanjura. Ani on nestihl koncepci připravit, Nečasova vláda podala demisi 10. července 2013.

Stát by neměl diktovat technologické řešení zakázky

„Než budeme řešit, jaký systém budeme od 1. 1. 2017 využívat, musíme vyřešit ten současný. Musíme si také určit, jaké technologie budeme rozvíjet,“ prohlásil ministr Prachař v Otázkách Václava Moravce.

Stanjura varoval, aby se případný tendr neomezoval tím, že se nadiktuje technologické řešení. „Nemůžu vypsat tendr tak, že mám stávající systém, a budu chtít novou zakázku. Kdo asi vyhraje? Stát by neměl diktovat technologické řešení,“ prohlásil.

Podle Stanjury by bylo nejlepší technologicky neutrální zadání s tím, že stát by poskytl k využití to, co už zaplatil. Firma by to mohla využít. Prachař si přesto trval na svém, aby se využilo zařízení, které má stát k dispozici.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

16:10 Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – „Outfit soudružky Černochové, jakkoliv nevhodný pro danou chvíli,…