Praha 6 nechce povolit vilu, kterou si chce na Ořechovce postavit slavná návrhářka Matragi

19.03.2015 10:29

Vedení Prahy 6 nesouhlasí s podobou vily, kterou chce na Ořechovce na místě zbouraného domu postavit firma Matragi Design návrhářky Blanky Matragi. Návrh stavby je prý vyšší než okolní zástavba, chybí regulovaný sklon střechy typický pro Ořechovku a není dodržen koeficient zastavěnosti pozemku. V tiskové zprávě o tom dnes informoval mluvčí Prahy 6 Adam Halmoši. Vyjádření firmy ČTK shání.

Praha 6 nechce povolit vilu, kterou si chce na Ořechovce postavit slavná návrhářka Matragi
Foto: hns
Popisek: Vila

Podle vedení městské části firma podala na radnici žádost o stanovisko k dodatečné stavbě. "Jenže v žádosti, která měla být podle svého názvu pro účely dodatečného povolení stavby, je požadováno stanovisko pro novostavbu rodinného domu. Není možné dodatečně povolovat zcela novou stavbu," uvedl Halmoši.

Původní vilu, která stála v památkové zóně, nechala firma bez povolení zbourat v prosinci 2013. Firma měla povolenu rekonstrukci domu, namísto toho ale celou vilu srovnala se zemí. Za to firma dostala od radnice pokutu 150.000 korun, kterou nakonec magistrát zrušil a vrátil k dalšímu projednání.

Podle radnice neodpovídá návrh nového domu architektonickému charakteru Památkové zóny Vilová kolonie Ořechovka. Důvodem je, že stavba o patro převyšuje okolní domy, nemá typický charakter střechy a překračuje nejvyšší možnou míru zastavěnosti pozemku. Navíc v návrhu prý označuje převyšující patro za podkroví, to však je podle úředníků ze zákona považováno za běžné podlaží.

Ořechovka je jednou z nejznámějších a nejstarších pražských vilových čtvrtí, vybudována byla v letech 1919 až 1929 za účasti významných architektů.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Slovákům a dezolé vstup zakázán.“ Skandál Černochové a Nadě graduje. Trestní oznámení

17:53 „Slovákům a dezolé vstup zakázán.“ Skandál Černochové a Nadě graduje. Trestní oznámení

„Není to totiž nic jiného, než byla diskriminace v Třetí říši na základě příslušnosti k národu. Např…