Praha bude mít do tří let památník obětem komunismu. Tam, kde to v roce 1989 všechno začalo

21.03.2015 13:05

V novém parku Ztracenka poblíž Albertova by do tří let mohl být památník obětem komunismu, jejichž symbolem je Milada Horáková, kterou komunistický režim popravil. Výtvarné řešení má vzejít z veřejné soutěže. Memorandum o spolupráci s Klubem dr. Milady Horákové schválili radní městské části Praha 2, uvedla její mluvčí Lenka Prokopová.

Praha bude mít do tří let památník obětem komunismu. Tam, kde to v roce 1989 všechno začalo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Děti zařazené do programu Totalita na vlastní kůži

Památník by měl stát symbolicky nedaleko od Albertova - centra událostí 17. listopadu 1989. "Místo nebylo vybráno náhodou, Milada Horáková se na Královských Vinohradech narodila a k řadě míst v Praze 2, například ke kostelu sv. Ludmily na náměstí Míru, měla citovou vazbu," uvedla Prokopová.

Zahrada Ztracenka mezi hradbami u muzea policie a genetickou zahradou Přírodovědné fakulty Univerzity Karlovy byla do podoby parku upravená v roce 2010. Památník by v ní měl být do tří let, jeho vzhled vzejde z veřejné soutěže.

Instalaci musí schválit památkáři

Park s lavičkami je přístupný z Horské ulice nebo z horní části ulice Albertov přes areál Matematické fakulty. "Městská část Praha 2 by měla být nápomocna zejména při jednáních s památkáři hlavního města Prahy," uvedl místostarosta Václav Vondrášek (ODS). Památkáři musí instalaci schválit, protože Ztracenka leží na území pražské památkové rezervace.

Kromě Klubu Milady Horákové plánuje pomník Horákové v centru Prahy Nadační fond Stránský. Socha v životní velikosti má být umístěná před Poslaneckou sněmovnou na křižovatce ulic Sněmovní a Thunovské. Původně se uvažovalo, že bude vztyčen ve Vrchlického sadech, to se ale nelíbilo Útvaru rozvoje hlavního města kvůli plánované opravě parku.

Právnička a národně socialistická poslankyně Horáková (1901-1950) byla popravena komunistickým režimem po vykonstruovaném procesu. Viněna byla z údajné velezrady a špionáže. Vězněna byla i za druhé světové války kvůli účasti na protinacistickém odboji. Podle tehdejší obžaloby připravovala jako hlava spikleneckého centra návrat ke kapitalismu, spolupracovala s dalšími "zrádci režimu" a nepřátelským agentům předávala důležité informace.

Jako pocta Horákové byl v Praze vytvořen v roce 2009 pomník s bustou v parku na náměstí Hrdinů v Praze 4 nedaleko budovy věznice a soudu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…