Praha se odvolala proti milionové pokutě od ÚOHS kvůli Opencard

11.06.2014 11:33

Praha se odvolala proti milionové pokutě, kterou dostala v květnu od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže za chyby v projektu opencard. ČTK to dnes řekl mluvčí ÚOHS Martin Švanda. Případ nyní dostane na stůl rozkladová komise předsedy ÚOHS Petra Rafaje. Ta o případech rozhoduje v řádu několika měsíců.

Praha se odvolala proti milionové pokutě od ÚOHS kvůli Opencard
Foto: Hans Štembera
Popisek: Terminál pro nahrávání zakoupených kupónů do Opencard

Město má zaplatit milion korun za smlouvy, které uzavřelo bez výběrového řízení s firmou Haguess v roce 2012. Loni na podzim Rafaj potvrdil Praze pokutu 600.000 a Dopravnímu podniku hlavního města Prahy půl milionu korun. Pokuty se týkaly smluv s firmou Haguess uzavřených v letech 2007 až 2009. Také v tomto případě ÚOHS kritizoval použití jednacího řízení bez uveřejnění.

ÚOHS uvedl, že v případě smluv z roku 2012, kvůli nimž policie stíhá některé členy nynější i minulé rady včetně současného primátora Tomáše Hudečka (TOP 09) a exprimátora Bohuslava Svobody (ODS), nebyly pro použití jednacího řízení bez uveřejnění splněny zákonné podmínky. Postup radnice mohl podstatně ovlivnit výběr nejvhodnější nabídky.

Praha se bránila tím, že na základě dřívější licenční smlouvy nemohla zadat zakázku jiné firmě. "Rada postupovala zcela s péčí řádného hospodáře a rozhodla se nezahodit investici 1,2 miliardy korun s nutností přechodu na papírové kupony," uvedla koncem května pražská radní Eva Vorlíčková (TOP 09).

Nové vedení města se pokouší z údajně nevýhodných smluv vymanit

ÚOHS tento argument neuznal. "Uzavřením původní smlouvy o dílo a akceptací nevýhodných licenčních podmínek se zadavatel sám aktivně podílel na vytváření omezení, od nichž následně odvozoval použití jednacího řízení bez uveřejnění," uvedl Rafaj.

Hlavní město zaplatilo za opencard, která slouží především jako tramvajenka, přes 1,2 miliardy korun. Výhradním vlastníkem práv se stala firma Haguess (dnes eMoneyServices - EMS), se kterou uzavíralo smlouvy bývalé vedení města v čele s primátorem Pavlem Bémem (ODS).

Nové vedení města se pokouší z údajně nevýhodných smluv vymanit. Chtělo práva ke kartě koupit a projekt spravovat samo. Počítalo s tím, že za autorská práva zaplatí mezi 80 až 100 miliony korun. EMS ale nedávno předložila nabídku, ve které žádá několikanásobně víc.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…