Praha změnila nájemní smlouvy s firmou, která jí dluží 55 milionů

29.03.2014 10:55

Pražské zastupitelstvo schválilo změnu smluv s nájemcem atraktivních prostor na Staroměstském náměstí, který městu na nájemném a úrocích dluží 55 milionů korun. Praha vyjednala snížení nájemného a splátkový kalendář na dlužnou částku. Nájemce nebude muset zaplatit celý dluh, město mu uzná náklady na rekonstrukci objektu. Vyplývá to z unesení zastupitelstva.

Praha změnila nájemní smlouvy s firmou, která jí dluží 55 milionů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Společnost First Czech Restaurant Management Company má od roku 1996 a 1999 pronajaty prostory určené pro ubytování hotelového typu, v nichž provozuje mimo jiné hudební klub Bílý koníček, kavárnu a restauraci. Praze měla podle původních smluv platit přes devět milionů korun ročně. Dostala se ale do platební neschopnosti, což na jaře loňského roku přimělo Prahu k podání žaloby k Obvodnímu soudu pro Prahu 1.

Z usnesení vyplývá, že obě strany dospěly k dohodě, na jejímž základě Praha žalobu stáhla. Prostory kavárny město pronajme jinému komerčnímu provozovateli. Stávajícímu nájemci tak zůstane klub spolu s dalšími nebytovými prostory a Praha s ním uzavře do roku 2026 novou nájemní smlouvu za roční nájemné 4,8 milionu korun.

„Praha nemá jednoznačný zájem na ukončení nájemního vztahu, neboť to by vedlo k nutnosti hledání nového nájemce a vzhledem k poklesu tržeb v odvětví cestovního ruchu lze předpokládat, že tržní nájem by byl nižší než nájem nyní sjednaný," uvádí se v projednaném materiálu.

Z odborných posudků vyplývá, že firma do majetku Prahy investovala přes 34 milionů korun, dluh vůči pronajímateli se tak snížil na více než 20 milionů. Částku bude podle splátkového kalendáře firma splácet do konce nájemního vztahu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…