Prahou projde průvod za legalizaci konopí

05.05.2018 6:22

Prahou dnes projde průvod za legalizaci marihuany pro osobní potřebu. Organizátoři očekávají alespoň stejnou účast lidí jako loni, tedy 7000. Podle předsedy organizace Legalizace.cz Roberta Veverky se loni navíc kolem 15.000 lidí zúčastnilo následného kulturního programu na pražské Štvanici.

Prahou projde průvod za legalizaci konopí
Foto: Archiv
Popisek: Konopí - ilustrační foto

Demonstranti vyrazí z Karlova náměstí na 21. ročník pochodu Million Marihuana March v půl jedné. Loni dorazili na Štvanici kolem třetí odpoledne. Na ostrově budou koncerty nebo přednášky o konopí a jeho užívání.

V Česku je legální užívání konopí pro léčebné účely, jinak ale marihuana zůstává mimo zákon. Za pěstování nebo přechovávání ve větším než malém množství hrozí postih.

V ČR bylo od roku 2013 vydáno na předpis téměř pět kilogramů léčebného konopí. Průměrně ho oficiálně užívá 26 pacientů měsíčně. Podle výroční zprávy Národního monitorovacího střediska pro drogy a závislosti si v roce 2016 vzalo konopí pro utlumení bolesti nebo zmírnění zdravotních příznaků na 880.000 Čechů a Češek nad 15 let, tedy zhruba desetina populace.

Konopí pomáhá při léčbě chronických bolestí lidem, u nichž normální léky nezabírají, používá se i u pacientů s rakovinou, AIDS či roztroušenou sklerózou. Léčebné konopí, neboli marihuana, obsahuje až 30 procent psychoaktivní látky THC. Její požívání mimo léčebné účely je v Česku nelegální. Podle Veverky je smutné, že konopí nemohou využívat ke snížení bolesti lidé mladší 18 let, kteří jsou například zraněni při autonehodě.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…