Prahu s Vídní sblížila migrace, stále chybí dálnice

31.08.2018 13:42

Vztahy Česka a Rakouska nabírají mimořádnou dynamiku, pomohl jim i společný pohled na migraci v EU, míní česká velvyslankyně v Rakousku Ivana Červenková. V rozhovoru pro ČTK řekla, že bolavým místem sousedských vztahů zůstává nedokončená dálnice u Mikulova a Rakušany znepokojují i úvahy o zřízení úložiště jaderného odpadu poblíž společných hranic.

Prahu s Vídní sblížila migrace, stále chybí dálnice
Foto: Hans Štembera
Popisek: Donaupark, Donaucity a Dunaj ve Vídni

„Už před čtyřmi roky jsme mluvili o velké renesanci, vztahy se zlepšovaly. A já si dovolím říct, že v současné době ta dynamika je obrovská. V politické linii jsme hodně blízko,“ řekla v rozhovoru pro ČTK Červenková.

Velvyslankyně podotkla, že Kurzovi lidovci (ÖVP) zvítězili v loňských parlamentních volbách na tématu migrace. Kancléřův pohled je podle ní blízký pozici Visegrádské čtyřky (V4), do níž patří i Česká republika. „Vidíme příklon k V4, dnes jsme s Rakušany na jedné lodi, vidíme tam sbližování s Českou republikou,“ uvedla Červenková. Připomněla, že Kurz se od svého nástupu do úřadu již třikrát sešel s českým premiérem Andrejem Babišem (ANO).

Dlouhodobým problémem mezi Českem a Rakouskem zůstává dostavba dálnice na české straně. „Z Českých Budějovic se trochu staví, ale co se týká úseku Mikulov–Vídeň, tam se nepostavil za 24 let ani centimetr,“ řekla velvyslankyně. „Ministr (Dan) Ťok to má jako jednu z hlavních priorit, teď 12. září přijede do Vidně, kde o tom bude také hovořit se svým rakouským protějškem,“ dodala.

Obavy Vídně z dostavby nových bloků českých jaderných elektráren se podle Červenkové podařilo rozptýlit díky otevřené komunikaci. „Všude byla rakouská strana, všude se s nimi hovořilo,“ uvedla. „Co Rakušany hodně pálí, je možnost budování jaderného úložiště. Jak jsme zklidnili debatu ohledně dostavby dalších bloků, tak co by asi hodně poškodilo česko–rakouské vztahy, je úložiště v blízkosti hranic,“ dodala.

Další příležitostí pro sbližování Prahy a Vídně je v současné době upozaděný tzv. slavkovský formát. Tato neformální skupina zahrnuje ještě Slovensko. „Dnes jsou bilaterální vztahy tak dynamické, že slavkovský formát není třeba aktivovat na té nejvyšší úrovni,“ řekla. Dodala, že skupina stále funguje. V září se podle ní v Kromeříži uskuteční setkání předsedů parlamentů všech tří zemí. „Doufáme, že se Slavkov znovu probudí k životu, až skončí rakouské předsednictví EU,“ podotkla česká velvyslankyně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…