Praktický vítěz. Konec „trumpismu“. K Joeu Bidenovi se valí první gratulace z Česka

07.11.2020 19:07

Joe Biden byl zvolen novým americkým prezidentem. Současná hlava státu Donald Trump uvádí, že volby nejsou zdaleka u konce. Média podle něj nechtějí, aby vyšla najevo pravda. A na Twitteru se objevily první reakce českých politiků právě na Bidenovo vítězství.

Praktický vítěz. Konec „trumpismu“. K Joeu Bidenovi se valí první gratulace z Česka
Foto: Repro Youtube
Popisek: Prezident USA Joe Biden

"Musím přiznat, že jsem se 5. 2. 2020 se svým tweetem unáhlil. A chtěl bych poblahopřát Joe Bidenovi k vítězství..." napsal na svůj Twitter krátce po zvolení Joe Bidena prezidenta šéf ČSSD Jan Hamáček. Ten v únoru přitom psal následující: "Po Iowě je podle mě jasné, že jediný kandidát, který je schopen porazit Trumpa, je Mike Bloomberg. Čím dřív to Demokratům dojde, tím lépe..."

Musím přiznat, že jsem se 5.2.2020 se svým tweetem unáhlil. A chtěl bych poblahopřát Joe Bidenovi k vítězství... https://t.co/wxsXdIyZrs

— Jan Hamáček (@jhamacek) November 7, 2020

V anglickém jazyce následně Bidenovi i pogratuloval.

Congratulations to President-elect @JoeBiden & Vice President-elect @KamalaHarris! There is a great opportunity to strengthen Transatlantic cooperation, including US-Czech relations. ????????????@NATO

— Jan Hamáček (@jhamacek) November 7, 2020

"Americký volební systém je mírně řečeno zvláštní. Nicméně je třeba jej respektovat - do klání přece vstoupíte s respektem vůči pravidlům. Já mám radost, že letos vyhrál kandidát s největším počtem hlasů. Joe Biden, ať si o něm, jeho kampani či politice, myslíme cokoliv, tak bude prezidentem amerického lidu. Hodně štěstí při výkonu mandátu!" napsal na Twitter také šéf STAN Vít Rakušan.

Americký volební systém je mírně řečeno zvláštní. Nicméně je třeba jej respektovat - do klání přece vstoupíte s respektem vůči pravidlům.
Já mám radost, že letos vyhrál kandidát s největším počtem hlasů. Joe Biden, ať si o něm, jeho kampani či politice, myslíme cokoliv, tak...

— Vít Rakušan (@Vit_Rakusan) November 7, 2020

"Tak to Biden, zdá se, vyhral. Jsem rád, možná to bude vítězství slušnosti nad sebestředným buranstvím. Pro nás starce dobrá zpráva," podotkl někdejší europoslanec Jaromír Štětina.

Tak to Biden , zdá se, vyhral. Jsem
rád, možná to bude vítězství slušnosti nad sebestredným buranstvim. Pro nás starce dobrá zpráva.

— Jaromír Štětina (@StetinaEP) November 7, 2020

"Blahopřeji Joe Bidenovi ke zvolení prezidentem Spojených států amerických. Věřím, že v příštích letech bude nadále rozvíjeno spojenectví a přátelství mezi USA a ČR. USA mají klíčovou roli z hlediska bezpečnosti Evropy, síly západní civilizace, obrany demokracie a svobody ve světě. ODS vždy podporovala úzkou vazbu na Spojené státy, protože jsme přesvědčeni, že je to v zájmu ČR," píše také na Twitteru lídr ODS Petr Fiala.

Blahopřeji Joe Bidenovi ke zvolení prezidentem Spojených států amerických. Věřím, že v příštích letech bude nadále rozvíjeno spojenectví a přátelství mezi USA a ČR. USA mají klíčovou roli z hlediska bezpečnosti Evropy, síly západní civilizace, obrany demokracie a svobody ve světě

— Petr Fiala (@P_Fiala) November 7, 2020

"Gratuluji novému prezidentovi USA Joe Bidenovi k úspěchu ve volbách. Věřím, že to pomůže nastartovat lepší komunikaci a spolupráci mezi spojenci, posune svět více liberálním, pokrokovým a demokratickým směrem," zaznělo na Twitteru pirátského poslance Tomáše Martínka.

Gratuluji novému prezidentovi USA Joe Bidenovi k úspěchu ve volbách. Věřím, že to pomůže nastartovat lepší komunikaci a spolupráci mezi spojenci, posune svět více liberálním, pokrokovým a demokratickým směrem. ????????

— Tomáš Martínek (@TomasMartinekCZ) November 7, 2020

Své napsal i lidovecký poslanec Marek Výborný. "Blahopřeji Joe Bidenovi k vítězství. Zvítězila slušnost a respekt k demokracii. Projevy a chování Donalda Trumpa jsou bohužel na hony vzdálené tomu, co patří ke konzervativní politice. I to může být docela čitelným vzkazem a varováním. Takto opravdu ne..." podotkl.

Blahopřeji Joe Bidenovi k vítězství. Zvítězila slušnost a respekt k demokracii. Projevy a chování Donalda Trumpa jsou bohužel na hony vzdálené tomu, co patří ke konzervativní politice. I to může být docela čitelným vzkazem a varováním. Takto opravdu ne...

— Marek Výborný (@MarekVyborny) November 7, 2020

"Srdečně blahopřeji Joeu Bidenovi ke zvolení příštím prezidentem Spojených států amerických. Těším se na všestrannou a přátelskou spolupráci. Pro ČR je důležité, aby se nový prezident aktivně přihlásil ke spojeneckým závazkům vůči NATO a usiloval o uzavření obchodní dohody s EU," napsal na Twitter premiér Andrej Babiš. Přeložil to i do angličtiny.

Bývalý ministr zahraničí Cyril Svoboda si pak myslí, že zvolením Joea Bidena končí takzvaný "trumpismus", byť o jeho prosazení pokusy budou. V České televizi uvedl, že si myslí, že to je věc minulosti. 

Podle šéfa české diplomacie Tomáše Petříčka (ČSSD) je Joe Biden praktickým vítězem amerických prezidentských voleb. Ministr ale čeká spory a přepočítávání hlasů. Domnívá se, že pro Českou republiku se toho mnoho nezmění. "Nicméně to může vést ke zlepšení stavu mezi Evropskou unií a USA. Joe Biden a jeho poradci jsou euroatlantisti," tvrdí český šéf resortu zahraničí.

"Myslím, že po dnešku bude ve Spojených státech rekordní počet nakažených koronavirem, když vidím ty záběry..." okomentoval pak záběry z USA poslanec za ANO Patrik Nacher.

Myslím, že po dnešku bude ve Spojených státech rekordní počet nakažených koronavirem, když vidím ty záběry... ??

— Patrik Nacher (@PatrikNacher) November 7, 2020

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…