Prasata v kafilérce. V krámě nic! Divné nákupy. Výrobce potravin odhalil

13.04.2022 7:21 | Ze sítí

V pořadu O čem se mlčí nastínil bývalý prezident Agrární komory Zdeněk Jandejsek chmurnou budoucnost, pokud jde o zdražování a dostatek potravin. Stěžuje si, že vláda v tomto ohledu dělá politiku bez znalosti problematiky. Ceny potravin podle něho porostou, a to až o 100 %. „V současné době už je to šedesát procent. A podniky na to doplácejí. Nebudou na to doplácet trvale,“ varoval a dodal, že např. nedostatek plynu může zlikvidovat české chovy drůbeže, ale také prasat. „Ti lidé opravdu nemusí mít na těch obchodech nic, pokud se to nedoveze,“ řekl.

Prasata v kafilérce. V krámě nic! Divné nákupy. Výrobce potravin odhalil
Foto: Repro Youtube
Popisek: Bývalý prezident Agrární komory a podnikatel v zemědělství, Zdeněk Jandejsek

Anketa

Jste pro zbudování základny NATO na českém území?

3%
96%
hlasovalo: 84643 lidí
Jandejsek soudí, že čeští političtí představitelé jsou daleko od reality. „Neznají základ toho, co se děje ve výrobě a jak ta výroba probíhá,“ řekl. Vysvětlil, že se zvýšila cena obilovin určených pro konzumaci, ale i těch určených pro krmení zvířat. A to až o 100 %. „Takže cena, aby zemědělci a potravináři vycházeli, se může zvýšit až o sto procent. V současné době už je to šedesát procent. A podniky na to doplácejí. Nebudou na to doplácet trvale,“ varoval Jandejsek s tím, že pokud nedojde k nějakým kompenzacím, tak podniky budou zavírat.

Pokud se s tím má něco udělat, je dle bývalého prezidenta Agrární komory nutné jednat rychle. Bylo by nutné udělat bilanci, kolik je potřeba pšenice pro výrobu chleba a dalšího pečiva a následně pro krmení dobytka a dalšího hospodářského zvířectva. „Pokud by se udělala tahleta bilance a v té výši by se zablokovaly pšenice a hlavně další obiloviny, aby neodešly, tak si myslím, že se dá snížit růst cen,“ navrhl.

Kritizuje plánovanou dotační politiku české vlády. „V podstatě se peníze budou hrnout těm, kteří nic nedělají, kteří neprodukují,“ řekl a dodal, že takzvané ekologické zemědělství má zabrané 17 % půdy, ale vytváří 1 % produkce. „To je hazardování s lidmi a s tím, abychom měli dostatek potravin,“ prohlásil a připomenulo mu to, jak se v roce 1948 rozkulačovali velcí zemědělci. Akorát nyní se to dělá trochu jinak. „Potřebujeme je zlikvidovat, abychom byli závislí na všech ostatních a jen ne, abychom pro lidi vyrobili dostatek potravin,“ míní Jandejsek a prohlašuje to za současnou politiku pětikoalice.

Pokud se naopak nezmění nic, ceny porostou a porostou rapidně. Informoval, že obchodníci už objíždějí podniky a skupují pšenici pro export do Egypta nebo Alžíru za 13 až 15 tisíc. Což může vyhnat ceny krmiva pro dobytek až na trojnásobek. „Může dojít k tomu, že pokud se budou dál držet ceny energií a nebude plyn, pokud nebude plyn, tak skončí, na stamilionových ztrátách skončí výkrm kuřat a slepic. Protože 80 % je postavených na plynu. To bude situace velice vážná. Ti lidé, kteří u toho jsou, tak vůbec nemají představu, jak to funguje,“ rýpl si opět do vlády.

Jako další zmínil prasata, u kterých se musí podsvinčatům topit a opět, 80–90 % podniků topí plynem. „To všechno půjde do kafilérky, to všechno se zlikviduje. Ti lidé opravdu nemusí mít na těch obchodech nic, pokud se to nedoveze,“ varoval.

A věnoval se právě i dovozu, kde zmínil, že v Německu byly o 20 % zredukovány chovy prasat. A redukuje se i ve Španělsku, protože země nemá kukuřici a slunečnici do krmiva z Ukrajiny. „Teď tam kolegyně byla na jednání z Evropského hospodářského a sociálního výboru. Vysloveně špatné kroky a vypadá to velice špatně. To není strašení, já mluvím o tom, že jsme udělali kroky, které k něčemu povedou,“ doplnil podnikatel.

Problém ovšem dle Jandejska nepochází jen z ukrajinského konfliktu, ale ze Zeleného údělu. „Ten byl nastavený s tím, že se bude všechno redukovat. Že se nebude tolik vyrábět. Což jsou hotové nesmysly. My bychom se v našem mírném pásmu měli být schopni zabezpečit v základních potravinách,“ uvedl a dodal, že to byl také účel navrhovaného zákona o potravinách. „My jsme nechtěli nesmysly. Chtěli jsme jen, aby od nás maloobchod odebíral to, co se u nás dokáže vyprodukovat za rozumné ceny,“ vysvětlil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: kas

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…