Práskat se v Česku nevyplatí, tvrdí "nevidomý Michálek"

15.02.2011 10:16

Upozornit na podezřelé machinace s pěnezmi je vždy po zásluze potrestáno. Alespoň v Česku. Libora Michálka, který "napráskal" exministra Pavla Drobila a jeho personál, vyhodili. A v podstatě stejný osud potkal i nevidomého právníka Ondřeje Závodského.

Práskat se v Česku nevyplatí, tvrdí "nevidomý Michálek"

Závodský upozornil na korupci a rozkrádání peněz v Zařízení služeb ministerstva vnitra (ZSMV), kde vedl právní oddělení. "Odměnou" za to o místo přišel. A navíc mu ještě začaly chodit výhružky.

Loni v září oslovil svého šéfa, tehdejšího ředitele ZSMV Milana Kocíka, s tím, že v divizi autodopravy pravděpodobně rozkrádají předražené náhradní díly. Poskytl i důkazy. "Pan Kocík to ale vůbec neřešil," posteskl si Závodský MF Dnes. Na konci roku byl navíc sezazen z místa šéfa oddělní a kolega, který mu pomáhal, musel z úřadu úplně odejít.

Ministr John na mé důkazy nereagoval

Na pochybné machinace upozorňoval celých pět let, než s ním vedení ztratilo trpělivost. Potom, co dostal jeho kolega výpověď, ztratil i on trpělivost s vedením a poslal svá zjištění ministru vnitra Radku Johnovi. Ten ale nereagoval.

"Tohle se určitě nemohlo stát za mě," popírá teď John. "To bylo za dob, kdy se tu kradlo." Johnův náměstek Michal Moroz tak o případu viditelně ví víc, než sám ministr. "S panem Závodským jsem se sice nesetkal, ale jeho podněty jsme se zabývali. To, co oznámil, významně přispělo k tomu, že jsme problémy na ZSMV začali řešit a poslali tam audit," řekl.

Zabiju ti rodinu, psali mu

A audit odhalil, že měl Závodský ve všem pravdu. Jenomže pro něho samotného to tak lehké nebylo, začaly mu chodit výhružky různého typu. "Jestli toho nenecháš, přijdeš o rodinu," psali mu a hrozili zabitím jeho dvou malých dětí. "Oznámil jsem to na policii a požádal jsem ji o ochranu. Tu jsem však nedostal," poznamenal.

Bezpečí si tak zařídil sám. Nový šéf úřadu mu nabídl starou práci zpátky a vše mělo skončit dobře. "Je tu ale stále hodně věcí nedořešených," přiznává. "Lidé, které audit označil za odpovědné, tu zůstávají. Můj kolega, který na rozdíl od tehdejšího vedení neslyšel o pojmech jako morálka naposledy v občanské nauce, přišel o práci." Nic podobného se už nesmí opakovat.

Naposledy na korupci upozornil šéf Státního fondu životního prostředí Libor Michálek. Skandál stál mimo jiné i místo ministra životního prostředí Pavla Drobila. I Michálek za svou všímavost dostal výpověď. Vysloužil si navíc i různé typy pomluv a narážek napříč médii.

Čtěte:

Michálek v ČT: S Kalouskem jsem nejednal a Kroupa má další nahrávky

Bůh Michálek. Jak se klaní síť a bývalí kolegové

Sledovali jsme: kauzu Drobil

Ilustrační foto: patriot.sk

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: par

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…