Prasklo to! Jak Rakušanovi politici vydírali a hrozili Radě ČT. Kvůli Dvořákově odměně

15.06.2023 22:32 | Ze sítí

MONITORING SÍTÍ Místopředseda Rady ČT Pavel Matocha na svém facebooku píše o nátlaku, výhrůžkách a vydírání ze strany politiků z hnutí STAN z volebního výboru Poslanecké sněmovny při projednávání Výroční zprávy o činnosti ČT. Problém někteří poslanci měli s rozhodnutím radních o snížení bonusu generálního ředitele ČT.

Prasklo to! Jak Rakušanovi politici vydírali a hrozili Radě ČT. Kvůli Dvořákově odměně
Foto: Archiv PM
Popisek: Pavel Matocha v šachové partii s legendárním mistrem světa Garrim Kasparovem

„Velkolepé výkony poslanců STAN... Když tu teď máme další aféru hnutí STAN, tak jedno ohlédnutí za přestřelkou na volebním výboru Poslanecké sněmovny při projednávání Výroční zprávy o činnosti ČT,“ předesílá Matocha ve svém facebookovém komentáři.

Popisuje, jak loni v létě na pracovním jednání Rady ČT s poslanci sněmovního volebního výboru na Kavčích horách v Praze poslanec Lacina (STAN) vyhrožoval radním, že pokud Rada ČT nezmění své rozhodnutí o snížení bonusu generálního ředitele ČT, tak on navrhne neschválení výroční zprávy, kterou Rada ČT předkládá Poslanecké sněmovně. A Poslanecká sněmovna může odvolat Radu ČT v případě dvojího neschválení předkládané výroční zprávy.

Na podzim loňského roku na výjezdním zasedání volebního výboru v Ostravě svoji výhrůžku naplnil. „Jako zpravodaj bodu Výroční zpráva o činnosti ČT za rok 2021 tu zprávu velmi obšírně chválil, aby nakonec navrhl její neschválení pro naprosto zástupný absurdní důvod, že Rada ČT snížila generálnímu řediteli ČT Petru Dvořákovi bonus za rok 2020, a to podle poslance Laciny nesprávným hlasováním,“ popisuje Matocha.

Anketa

Kterou hlavní českou TV skupinu sledujete nejvíc?

3%
35%
hlasovalo: 29719 lidí
„Opakovaně jsem na jednání volebního výboru zdůrazňoval, že poslanci nejsou oprávněni přezkoumávat jednotlivá usnesení Rady ČT (jak se o to pětikoaliční poslanci snažili) a citoval jsem k tomu rozhodnutí soudu. Přesto pětikoaliční poslanci volebního výboru zvedli roku pro návrh poslance Laciny a doporučili Poslanecké sněmovně neschválit tuto výroční zprávu,“ dodává místopředseda Rady ČT.

Jak připomíná, perličkou tohoto jednání bylo vystoupení dalšího politika hnutí STAN, poslance Letochy: „V současné chvíli (při schvalování Výroční zprávy o činnosti ČT) máme regulérní nástroj, jak vyjádřit nesouhlas s postupem Rady ČT, a tento nástroj je neschválení Výroční zprávy (…) Je tady skutečně problém s tím, že Rada ČT neodváděla práci vůči volebnímu výboru tak, jak měla.“

Matocha poté upozornil poslance Letochu, že Rada ČT není povinna odváděním žádné práce volebnímu výboru a zeptal se ho, jakou práci by dle něj měla Rada ČT vůči volebnímu výboru odvádět, což zůstalo bez odpovědi.

„Rada ČT je ze zákona politicky nezávislý kontrolní orgán veřejnosti nad činností České televize a máme povinnost odevzdat parlamentu každý rok výroční zprávu o činnosti ČT a výroční zprávu o hospodaření ČT (což v zákonném termínu vždy Rada ČT udělala). Tím povinnosti Rady ČT vůči poslancům končí,“ konstatuje Matocha.

Takovému chování poslanců má nyní zabránit již schválená novela mediálních zákonů: „Před pár týdny schválená malá novela mediálních zákonů, která má vstoupit v platnost 1. října, odebírá poslancům možnost takový tlak na Radu ČT či na Radu ČRo nadále vyvíjet, protože dvojí neschválení výročních zpráv již nebude dávat Poslanecké sněmovně možnost příslušnou mediální radu odvolat. Tomuto pokušení zneužití politické moci vůči mediálním radám tak sněmovní většiny již nebudou nadále vystaveny,“ uzavírá Matocha.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Hnus. Ani pes je nesežral.“ Češi si všimli, kdo zkazil piškoty. Jurečka to tehdy přikryl

8:00 „Hnus. Ani pes je nesežral.“ Češi si všimli, kdo zkazil piškoty. Jurečka to tehdy přikryl

„Hnus.“ „Odporná chuť i konzistence.“ „Nedá se to žrát.“ – Těmito slovy hodnotí lidé v několika posl…