Pravdu mají obě strany, píše k polemice o Palachovi komentátor

10.02.2013 7:49

Komunistický poslanec Miroslav Grebeníček vyvolal svým kontroverzním výrokem na půdě sněmovny diskusi o činu Jana Palacha. Byl jeho čin výrazem odporu proti komunismu? Komentátor Milan Daniel se domnívá, že ne, na druhé straně ale v textu uveřejněném na serveru Britské listy zdůrazňuje, že šlo o čin burcující proti nastupující normalizaci. Následně si však klade otázku, proč stále více lidí na dobu minulou nostalgicky vzpomíná.

Pravdu mají obě strany, píše k polemice o Palachovi komentátor
Foto: KSČM
Popisek: KSČM pro krajské volby

Čin Jana Palacha nebyl výrazem odporu proti komunistům, mladý student se spíše snažil vyburcovat k aktivitě umírněné reformní křídlo komunistů k prosazování a svobody ve společnosti. Jiná politická síla k prosazení tohoto ideálu tu totiž tehdy neexistovala. Normalizační komunisté, mezi něž mladý Grebeníček jednoznačně patřil, se ale zasloužili o to, že je Palachův čin po zásluze interpretován jako vzdor proti komunistů, neboť to byli právě komunisté, kteří udržovali represivní režim v chodu ještě dalších dvacet let po příchodu okupačních sil Varšavské smlouvy.

Grebeníček by měl mlčet, ale současná vláda také

"Neubráním se v této souvislosti osobnímu srovnání – Grebeníček je jen o rok mladší než já. Jeho a moje postoje byly v roce 1968 prakticky stejné, oba jsme jako tehdy mladíci po dvacítce protestovali proti okupaci. Zatímco já jsem se dostal v roce 1970 do kriminálu (mj. za vydávání samizdatu Plamen bulletin, který tak byl pojmenován po Palachově činu), Grebeníček vstoupil v roce 1975 jako osmadvacetiletý učitel „dějin dělnického hnutí“ na UJEP do KSČ," připomíná komentátor.

S tímto hodnocením si však nevystačíme. Od roku 1989 již uplynulo hodně vody a řada lidí se na tento čas dívá kriticky. Mnohem víc, než komunistické represe občany trápí necitlivé kroky současné vlády. Ta se na současné diskusi snaží získat politické body a odmítá si přiznat, jak významně sama přispěla k devastaci dnešní politické kultury a k tíživé situaci českých občanů.  

"Dochází k tomu, že proti současné politice protestují zoufalí lidé, jimž režimně nakloněná média věnují jen výjimečně nějakou pozornost. I podle výsledků voleb lze sotva předpokládat, že by mnoha těmto lidem dnes vadil Husákův gulášový komunismus. S odstupem jim mnohdy připadá dokonce spravedlivější. Bohužel," uzavírá Daniel.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…