Pravičák a levičák se střetli nad úspěchem KSČM. A takto to skončilo

25.10.2012 11:33

Co znamená úspěch komunistů v krajských volbách? Dva politologové z opačných částí politického spektra se nad tím zamysleli v týdeníku Reflex. Oskar Krejčí si myslí, že komunisté jásají předčasně, kdežto Petr Sokol usuzuje, že nejcennějším poznatkem je to, že se komunisté odkryli.

Pravičák a levičák se střetli nad úspěchem KSČM. A takto to skončilo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ve volebním štábu KSČM bylo veselo

Krejčí, někdejší poradce posledního komunistického premiéra Ladislava Adamce, si myslí, že komunisté nejvíce vydělali na tom, že zarputile hájili svou komunistickou minulost. Ukázalo se to prý výhodné zejména proto, že se nevytratila volební základna, kterou v jiných zemích postkomunisté poztráceli. „Když příliš v politice kličkujete, dějiny Vás nenajdou,“ poznamenává politolog.

Druhým důvodem, proč trvání na názvu „komunistický“ straně pomohlo, je fakt, že toto slovo partaj odstřihlo od jakéhokoliv polistopadového vlivu. Teď z toho těží, neboť se mohou profilovat jako jediná neposkvrněná strana. „Čisté ruce má jen ten, kdo v politice nic nedělá - což v dobách privatizace platí mnohonásobně,“ myslí si Krejčí.

Pokud se nyní komunisté, ve spolupráci se sociálními demokraty, dostanou k moci, nebude to prý nebezpečím pro demokracii. To by nastalo až ve chvíli, kdy by tento blok dvou standardních levicových stran selhal.

Petr Sokol dokazuje, že komunisté nijak výrazně neposílili počtem hlasů, ale připsali si především symbolické úspěchy. Například že na levicovém Ústecku konečně vyhráli, a to takovým způsobem, že nejspíš budou mít vlastního hejtmana. Nebo tím, že poprvé postoupil jejich kandidát do druhého kola senátních voleb v Praze.

Po úspěchu o prvním volebním víkendu prý někteří komunisté začali až příliš odhalovat karty svých plánů, například když jejich lídr v Olomouckém kraji nevyloučil v budoucnu znárodňování. Druhé kolo senátních voleb, ve kterém komunisté získali z dvanácti účastí jen jedno křeslo ve spolehlivém obvodě, prý ukázal, že úspěch KSČM má pořád výrazné limity. Což neznamená, že je bude mít i v budoucnu.  

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…